Banner 980x90

Eksperti: Rīgas restorāni aizvada vienu no labākajām vasaras sezonām

Rīgas restorāniem un citām ēdināšanas vietām aizvadītā vasaras sezona ir bijusi viena no veiksmīgākajām kopš neatkarības atjaunošanas, kas saistāms ar ārvalstu tūristu straujo pieplūdumu, secina nozares pārstāvji.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem šogad gan pirmajā ceturksnī, gan otrajā ceturksnī Latvijas ēdināšanas uzņēmumu kopējais apgrozījums vairāk nekā par 30% pārsniedza apgrozījumu pērnā gada attiecīgajos periodos. Turklāt sagaidāms, ka siltā septembra dēļ "vasaras" sezona noslēgsies vien oktobrī, kas paildzinās pozitīvo efektu uz restorānu un citu ēdināšanas vietu darbības rādītājiem.

To, ka šāgada apgrozījuma kāpums ir bijis gana liels, apliecina arī 2013.gada dati salīdzinājumā ar 2012.gadu. Piemēram, pērn no janvāra līdz martam, salīdzinot ar tādu pašu periodu 2012.gadā, ēdināšanas nozares apgrozījums pieauga vien par 0,8%, bet attiecīgi no aprīļa līdz jūnijam – par 11%.

"Dati ir daudzsološi, un nenoliedzami, apgrozījuma kāpumu stimulēja gan "Rīga-2014" plašā programma, gan "Live Riga" un Tūrisma Attīstības valsts aģentūras aktivitātes. Vienlaikus pēdējos gados ēdināšanas nozares uzņēmumi, it sevišķi restorāni, ir strādājuši pie tā, lai piedāvājums būtu augstvērtīgs un gardas maltītes būtu apvienotas ar izcilu apkalpošanu un gaisotni. Kvalitātes latiņa ir kļuvusi augstāka," pilsētas informācijas portālam Riga24.lv komentēja Andrejsalas restorāna "Aqua Luna" pārstāve Jeļena Kašina, kas restorānu jomā darbojas vairāk nekā 15 gadu.

Viņa pauda prieku, ka līdz ar Latvijas iestāšanos eiro zonā arvien vairāk ārzemnieku atklāj Rīgu kā gardēžu paradīzi, kur līdzās unikālām kultūrvēsturiskām vērtībām, var izbaudīt arī lielisku gastronomisko ceļojumu.

Ņemot vērā lielo viesu pieplūdumu restorānos arī jūlijā, augustā un septembrī, var spriest, ka šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju-septembri ēdinātāju apgrozījuma kāpums būs sasniedzis vismaz 15-20%, prognozēja eksperte.

Viņa gan norādīja, ka svarīgi ir rūpēties par stabilu izaugsmes rezultātu ilgtermiņā, tostarp rudens-ziemas sezonā. Šoreiz to varētu atvieglot dažādie pasākumi, piemēram, Rīgā kā Eiropas kultūras galvaspilsētā līdz pat šāgada nogalei būs daudz interesantu kultūras norišu, bet 2015.gadā Latvija pirmos sešus mēnešus būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Līdztekus ir jāpieliek pūles, lai restorāni saglabātu labākos un pieredzes bagātākos darbiniekus, kā arī nodrošinātu pēctecību - tas ir viens no laba servisa un apkalpošanas stūrakmeņiem, kas savukārt garantē ilglaicīgu biznesa attīstību.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) Restorānu nodaļas vadītājs Kaspars Bahmanis sacīja, ka tūrisma plūsma Rīgā šovasar esot bijusi tik liela, ka daļa ēdināšanas vietu brīžiem pat neesot spējusi uzņemt visus mieloties gribētājus. Tas, pēc viņa teiktā, saistāms ar ārvalstu tūristu plašo interesi un ieguldīto darbu tūrisma nozares popularizēšanā ārvalstīs. Turklāt arī vietējie gardēži, uzlabojoties ekonomikas situācijai un pieaugot vidējām algām, vasaras sezonā biežāk izvēlējās maltīti baudīt ēdināšanas vietās, nevis mājās.

"Restorānu personālam bija darba pilna rokas, un viņi tikai tagad var sākt domāt par atvaļinājumiem," teica LVRA pārstāvis.

Pēc CSP datiem, Latvijā vidējā bruto darba samaksa pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trim mēnešiem palielinājās par 7,5%, bet otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2013.gada aprīli-jūniju - par 6,4%. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)