Banner 980x90

Faktori, kas palīdzēs izvēlēties ledusskapi!

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Lai gan ir ļoti sarežģīti noteikt konkrētus kritērijus, pēc kuriem iegādāties jebkuru ierīci, arī ledusskapis nav izņēmums. Katram pircējam būs savas prasības un vajadzības attiecībā uz ledusskapi – kādam būs nepieciešama lielāka, ietilpīgāka ierīce, kādam būtisks būs tās dizains, kādam – funkcijas, bet vēl kādam būs nepieciešama ierīce, kur būtiski būs visi augstākminētie faktori vienkopus – vienā ierīcē. Tāpēc konkrētas receptes, kā pareizi un atbilstoši izvēlēties ledusskapi, nav. Tomēr ir daži kritēriji, kas būs vērtīgi ikvienam pircējam, un, sekojot tiem, ledusskapja izvēle kļūs nedaudz vienkāršāks process.

Enerģijas patēriņš
Viens no kritērijiem, ko ņemam vērā, iegādājoties jebkuru ierīci, ir enerģijas patēriņš. Ne tikai izvēloties ledusskapi vien, mums ir būtiski tas, cik daudz elektroenerģijas tas mēnesī patērēs. Savukārt iegādājoties ierīci, kas ikdienu 24/7 ir pieslēgts pie elektrības (kā ledusskapis), šis faktors ir ārkārtīgi būtisks. Tā kā ledusskapis ir ilgtermiņa prece, vēlamies, lai tas arī ilgtermiņā neradītu lielus elektrības rēķinus. Tāpēc izvēlamies apdomīgi. Ledusskapji, tāpat kā citas ierīces, tiek iedalīti enerģijas efektivitātes grupās: A, B, C, D, E, F, G. A klases ledusskapis nozīmē to, ka tas patērēs maz elektroenerģijas, kamēr G klases ledusskapis patērēs daudz vairāk elektrības. Mūsdienās lielākā daļa pircēju izvēlas A+ (vai A+++) klases ledusskapjus, kam ir viszemākais elektroenerģijas patēriņa rādītājs. Reizēm tiek izvēlēti arī B un C klases ledusskapji, bet zemāk – ļoti reti, praktiski nemaz. Enerģijas patēriņš atkarīgs arī no ierīces tilpuma – visi A+ klases ledusskapji nepatērē vienādu elektrības daudzumu. Ja ledusskapim būs lielāks tilpums, tas patērēs vairāk elektroenerģijas, tomēr, izvēloties lielāka tilpuma ledusskapi ar A+ klasi, vienalga iegūsim taupīgāku ledusskapi nekā tad, ja izvēlēsimies zemākas klases ledusskapi. 

Elektroenerģijas patēriņu var samazināt arī paši – rūpīgi un praktiski lietojot ierīci. Viens no šādiem faktoriem ir temperatūra, kam jābūt stabilai un regulārai gan saldētavā (-18° C), gan ledusskapī (5° C). Tāpat būtiski ir, kā un kur novietojam ledusskapi – to nevajadzētu novietot tuvumā siltumu izstarojošām ierīcēm (radiators, plīts, cepeškrāsns), kā arī jānovieto ierīce tā, lai tās aizmugurē varētu labi cirkulēt gaiss. Bieži vien atveram, aizveram vai atstājam vaļā ledusskapja durvis uz īsāku laika posmu, kas var būtiski ietekmēt elektroenerģijas patēriņu, ja šādu rīcību veicam bieži un nepārdomāti. 

Lietošana un dizains
Ja elektroenerģijas patēriņš ir būtisks, tikpat būtiskas ir ierīces dažādas funkcijas (to esamība vai neesamība) un ledusskapja dizains, lai tas iekļautos kopējā virtuves interjerā. Dizains nav tikai smukumam vien, tas tiešā veidā ir saistīts ar to, cik funkcionāls un ērts būs ledusskapis, kā arī to, kur virtuvē to visērtāk būs novietot. Aplūkojot iekārtu jau vizuāli, būs skaidrs, cik funkcionāls tas būs mūsu virtuvē – kur tiks novietots, kā vērsies durvis, vai netraucēs citiem objektiem virtuvē un tā tālāk. Dizains tiešā veidā ietekmē ierīces lietošanas ērtumu – galvenokārt tas saistīts ar tilpumu, saldētavas izmēriem un durvju atvēršanas iespējām. Ņemot vērā, cik daudz produktu ikdienā ievietojam ledusskapī un saldētavā, jāizvēlas tā tilpums. Pieejamo modeļu starpā visvairāk ar savu funkcionalitāti izceļas Side-by-Side tipa ledusskapji un French-door ledusskapji, kuru durvis veras līdzīgi skapja durvīm. 

Kopšana
Izvēloties ledusskapi, visbiežāk vēlamies ierīci, kura ir vai nu viegli kopjama, vai arī kuras kopšanā nav jāpieliek lielas pūles un darbs. Tāpat arī ar ledusskapi. Bieži vien pircēji vairs neizvēlas ledusskapjus, kas regulāri jāatkausē, ņemot vērā, ka tas prasa laiku un darbu, bet gan izvēlas ierīces, kas šādas funkcijas lielākoties veic pašas – automātiski. Šādi ledusskapji, kam nav nepieciešama atkausēšana, ir tie, kam iebūvēta "No Frost" sistēma, kam vajadzētu pievērst uzmanību, pirms ierīces iegādāšanās. Šāds ledusskapis saldē ar auksto gaisa plūsmu un tāpēc neveidojas ledus kārta, kas būtu jāatkausē. Tomēr jebkura ierīce laiku pa laikam būtu jāiztīra, ņemot vērā, ka ledusskapī glabājas ēdieni, var rasties dažādi specifiski aromāti un traipi ledusskapja kamerā, kas prasa tīrīšanu. Pēc tīrīšanas ledusskapis rūpīgi jāizvēdina. Tāpat jārūpējas ne tikai par ledusskapja iekšpuses tīrību, bet arīdzan ārpuses – pēc ilgāka laika posma vajadzētu parūpēties, lai ledusskapja un saldētavas aizmugure būtu tīra no putekļiem, kas tur mēdz sakrāties. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)