Banner 980x90

Gaidāms ķīmijas un gaismas šovs Nacionālajā botāniskajā dārzā

Šī gada 25.septembrī Zinātnieku nakts Salaspilī solās būt īpaša. Sadarbībā ar Salaspils novada pašvaldību Nacionālā botāniskā dārza jaunajā oranžērijā tapusi Zinātnes nakts programma ar prominentu zinātnieku priekšlasījumiem, šovu ''Krāšņā ķīmija'' un pirmo gaismas šovu ''Staro oranžērija''. Ieeja Nacionālajā botāniskajā dārzā 25.septembrī būs bez maksas.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Nacionālā botāniskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja Lāsma Semerova, Salaspils jau izsenis saistīta ar zinātnes un tehnoloģiju attīstību, tāpēc pamatoti iemantojusi zinātnes pilsētas tēlu. Šogad Salaspilī atklāts multifunkcionālais "Ex-situ" centrs – Nacionālā botāniskā dārza oranžērija – dabas un tehnoloģiju krustpunkts.

ZINĀTNE, MĀKSLA, DABA ir trīs atslēgvārdi, kas raksturo jauno oranžēriju kompleksu Nacionālajā botāniskajā dārzā. Tieši tikpat daudzveidīga būs arī zinātnieku nakts programma.

Pasākumu atklās Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars un Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns, kam sekos eksperimentu šovs divu ķīmijas guru izpildījumā. Tiem, kam ir vēlme klātienē dzirdēt zinātniekus oranžērijas semināru zālē viesosies divas spilgtas Latvijas zinātnes personības – akadēmiķi Ivars Kalviņš un Andrejs Siliņš.

Šogad Zinātnieku nakts tēma ir "Gaisma". Lai arī botāniskā dārza jaunākā būve vispirmām kārtām ir popularitāti iekarojis dabas zinātņu objekts, tā paspējusi sevi apliecināt arī kā mākslas telpa, kur notikuši gan koncerti, gan izstādes. Zinātnieku nakts ietvaros visa vakara garumā būs redzamas trīs izstādes, interpretējot tēmu "gaisma" trīs dažādās formās un aktivitātēs.

Aktīvā dzīvesveida piekritējiem būs iespēja sevi pierādīt sportiskā orientēšanās spēlē ar zinātnisku ievirzi. Zinātnieku nakti noslēgs gaišākā programmas daļa – gaismas šovs "Staro oranžērija".

Programma paredzēta plašam interesentu lokam. Galvenais – Zinātnieku nakts ir ģimenes pasākumums, centīsimies, lai interesanti būtu visiem.

Zinātnieku nakts ir Eiropas mēroga publisks pasākumus, kas veltīts zinātnes popularizēšanai un atraktīvai zināšanu ieguvei. To rīko katru gadu septembra pēdējā piektdienā. Pasākumā piedalās vairāk nekā 30 valstis un vairāk nekā 300 pilsētas. Vairāku gadu garumā viena no tām ir arī Salaspils.

Latvijā Zinātnieku nakts pasākumi kopumā notiks astoņās pilsētās - Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Liepājā un Ventspilī. Zinātnieku nakti rīko Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un citām ar pētniecību saistītām organizācijām.

Zinātnieku nakts programmu un jaunumus meklējiet NBD interneta vietnē www.nbd.gov.lv vai Zinātnes nedēļas Salaspilī internet vietnē http://salaspilszinatne.com/2015/09/02/zinatnes-nedelas-pasakumi-salaspili/ .  

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)