Iebiezinātais piens - īstais un neīstais?.. un receptes no tā

Reizēm cilvēkiem tiešām liekas, ka zāle agrāk bija zaļāka un saulīte spīdēja spožāk. Kopš bērnības prātā arī viena īpaša garša – iebiezinātais piens ar cukuru. Mazliet ar pirkstiņu, vēl mazliet… un bundža jau cauri! Turklāt mamma jau parasti atļāva našķēties, jo tas taču ir tikai pasterizēts govs piens un cukurs. Stop!
Piena vietā – augu eļļa
Izrādās, pašlaik tas vairs nav tik nekaitīgs un veselīgs produkts! Ražotāji, cenšoties izgatavot pēc iespējas lētāku našķi, iebiezinātajam pienam pievieno augu, visbiežāk palmu, eļļu. Turklāt nevis mazliet, bet gan tik daudz, ka šī jau ir viena pamatsastāvdaļām (tas gan daudziem izstrādājumiem uz iepakojuma nav norādīts!). Augu eļļa ir lēts produkts, tāpēc tagad to cenšas pievienot it visam, kas ēdams. Krievijā plašā pētījumā atklājies, ka palmu eļļa lielos daudzumos ir pat biezpienā, preci pārdodot, protams, kā tīru mantu! Mēs, par laimi, krējumu no krējuma izstrādājuma esam iemācījušies atšķirt. Ar iebiezināto pienu tas pats – pērkot būtu jāskatās, vai bundžiņā tomēr nav iepildīts iebiezināta piena produkts. Viegli ir iekrist, jo šādu informāciju jau atklāj ar pavisam maziem burtiņiem. Ja nav kāda īpaša akcija, vieglāk orientēties pēc cenas – kvalitatīvs iebiezinātais piens ar cukuru maksā nedaudz pāri latam, bet mikslis ar augu eļļu: 79 – 89 santīmus.
Šiem izstrādājumiem pievieno ne tikai palmu eļļu, bet arī stabilizētājus, emulgatorus, krāsvielas un pat sviesta aromatizētājus! Grūti saprast, kāpēc tas viss vajadzīgs produktam, kas pats par sevi ir gards, aromātisks un ilgstoši glabājams arī tad, ja tajā ir vien cukurs un piens.
Klāt neveselīgās taukskābes
Speciālisti joprojām diskutē, vai cilvēka uzturā ir vēlama palmu eļļa, kas pēc konsistences atgādina cūku taukus, parasti ir balta, var būt arī oranža. Salīdzinot ar citām augu eļļām, tai ir viszemākā uzturvērtība, tāpēc arī ražotāji to iecienījuši kā lētu sastāvdaļu, lai izdevīgi pagatavotu margarīnu, siera un krējuma izstrādājumus, dažādus saldumus, smalkmaizītes. Turklāt produkti, kam lielā daudzumā pievienota šī eļļa, labi glabājas, margarīns ilgi var stāvēt ledusskapī kā svaigs! Ir tikai viena vaina – šajā eļļā ir daudz piesātināto taukskābju, kas ir vainojamas par holesterīna līmeņa paaugstināšanās, aterosklerozes attīstības. Tā noteikti nav eļļa, ko ikdienā vajadzētu plaši lietot. Bet, kad tā sakulta ar dažādām piedevām, lai iegūtu krēmīgo konsistenci, pat prātā nevar ienākt, kādos apjomos mēs šo lēto produktu patiesībā jau patērējam. Diemžēl ne visi var atļauties iegādāties tīru sviestu un krējumu…
Kur meklēt oriģinālu?
Viens no iebiezinātajiem kārumiem, kuru joprojām gatavo no dabīgā piena, ir meklējams izsenis pazīstamajā bundžiņā ar zilo rombu. Latvijas tirgū kāds ražotājs gan ir pacenties pircējiem sajaukt galvu, radīdams ļoti līdzīgu etiķeti, uz zilā romba uzliekot nelielu zīmējumu un pārdodot preci kā iebiezināto pienu, lai gan patiesībā tas ir piena produkts, kurš gatavots no palmu eļļas. Otrs oriģinālais, ko "Maximā" bieži piedāvā kā akcijas preci, ir Markomilk iebiezinātais piens ar cukuru (55% pasterizēta govs piena un 45% cukura), turklāt par pievilcīgu cenu – 1,79 latiem par viena kilograma iepakojumu. Dažiem šāds tilpums var būt par lielu, toties manta ir īsta. Turpretim gandrīz visi pārējie veikalos nopērkamie iebiezinātie pieni ir bagātīgi papildināti ar augu eļļām. Tāpēc iepērkoties vienmēr rūpīgi apskatiet preces sastāvu – etiķetē vislabāk ar lupu tas ir atšifrējams!
Ideāls pildījums
Šis krēmīgais, saldais produkts ir izcila piedeva dažādiem konditorejas izstrādājumiem – tortēm (gan biskvītam, gan pildījumu kārtām), vafeļu stobriņiem, riekstiņiem, eklēriem. Jo īpaši gards tas ir, uz lēnas uguns izvārīts ūdens peldē, kad veidojas karameļu garša un bieza konsistence. To lieliski var izmantot kā krēma aizvietotāju daudzām kūkām, turklāt vasarā tas ir arī drošāk, jo šāds pildījums nebojājas.
Ja iebiezinātais piens ar cukuru ir jāizvāra, lai kļūtu karamelizēts, viltotais sagādā lielu vilšanos – vāriet to, cik ilgi pietiek pacietības, tas vienalga ir šķidrs un nebaudāms, jo augu eļļas vārot nesabiezē...
Daudzi iecienījuši to pievienot arī pie kafijas vai tējas, izvēloties piena vai saldā krējuma vietā. Dietologi gan neiesaka ikdienā aizrauties ar šo produktu, jo tomēr cukura tajā ir ļoti daudz...
Receptes iedvesmai
No iebiezinātā piena ar cukuru var pagatavot dažādus interesantus našķus.
Visu rakstu lasiet šeit: http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=322714:iebiezintais-piens&catid=140&Itemid=163

