Banner 980x90

Jauns nodoklis mikrouzņēmumiem

Publicitātes foto
Publicitātes foto
2008.–2010. gada ekonomiskās lejupslīdes apstākļos Latvijas valdība veica uzņēmējdarbības stimulēšanas pasākumus. Komerclikumā parādījās jauna norma, kas ļāva reģistrēt jaunus uzņēmumus ar pazeminātu kapitālu, kuras tautā ieguva nosaukumu "viena lata SIA". 2010. gadā parādījās jauns nodoklis, pareizāk sakot, jauna nupat izveidotu un nelielu uzņēmumu nodokļu aplikšanas forma – mikrouzņēmumu nodoklis.

Praktiski uzreiz jaunā nodokļu aplikšanas forma kļuva ļoti populāra Latvijā, viena nodokļa aprēķināšana un nomaksa četru vietā būtiski pazemināja mazo firmu administrēšanas izdevumus, bet nodokļa ceturkšņa nomaksa ļāva racionālāk izmantot naudas līdzekļus pārskata ceturkšņa laikā. Uz šodienu reģistrēto mikrouzņēmumu skaits pārsniedz 60 tūkstošus. Tā ir populārākā mazā biznesa organizācijas forma un, kā daudzi uzskata, vienīgais izdzīvošanas veids. Neraugoties uz to, 2017. gadā "spēles noteikumi" mikrouzņēmumiem kardināli mainīsies.

Sākotnēji Mikrouzņēmumu nodoklim vajadzēja palīdzēt uzsākt biznesu un attīstīties jaunajiem uzņēmējiem, kuri ar laiku pārietu uz vispārējo režīmu, taču tā tomēr nenotika. Mikrouzņēmuma forma kļuva par ļoti ērtu nodokļu optimizācijas formu. 

Likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" jaunās normas paredz jauna jēdziena – minimālās obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas – ieviešanu. Likums attiecas arī uz uzņēmumiem, kuri darbojas vispārējā režīmā, taču tikai uz darbiniekiem, kuri strādā nepilnu darba laiku. Savukārt mikrouzņēmumu darbinieki jebkurā gadījumā maksās minimālās sociālās iemaksas neatkarīgi no darba algas lieluma.
2017. gadā mēneša minimālo iemaksu objekts veidos trīs ceturtdaļas no Ministru kabineta noteiktā minimālās mēneša darba algas lieluma. 2017. gadā minimālā alga būs 370,00 EUR, tātad sociālo nodokli vajadzēs maksāt no 277,50 EUR, bet tieši 94,60 EUR mēnesī par katru darbinieku neatkarīgi no darba algas lieluma. Neaizsargātākās darbinieku kategorijas aizsardzībai likumā būs izņēmumi, piemēram, pensionāri, I un II grupas invalīdi, studenti u.c. 

Šodien katram mikrouzņēmuma īpašniekam ir jānovērtē izmantojamā personāla struktūra. Dažiem būs izdevīgāk saglabāt mikronodokļa maksātāja statusu, kādam – labāk pāriet vispārējā režīmā. Izdarīt pareizo izvēli palīdzēs grāmatvedis, kura rīcībā ir nepieciešamā informācija, vai arī var izmantot tādu uzņēmumu pakalpojumu, kas profesionāli nodarbojas ar grāmatvedību un nodokļu plānošanu.

Tālrunis uzziņām 29784496

Autors: SIA "Consulting Pro" valdes locekle Olga Podvažuka

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)