Banner 980x90

Kredīta galvotājs

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Pastāv vairākas situācijas, kuru gadījumā rodas nepieciešamība noformēt lielāku vai mazāku aizdevumu. Nelielu vai īstermiņa aizdevumu gadījumā – to noformēšana neaizņem daudz laika, un kredīta izsniedzējs sevi nodrošina, vien pārbaudot kredīta ņēmēja maksātspēju un regulāros ienākumus, tad lielāku un ilgtermiņa aizdevumu gadījumā kā nodrošinājums var tikt pieprasīta ķīla vai kredīta galvotājs. Lai gan ķīlas veidi var būt visai dažādi, parasti šis jēdziens nesagādā nekādas problēmas un visiem šķiet saprotams, savukārt galvotāja jēdziens bieži vien šķiet krietni sarežģītāks. 

Kas ir kredīta galvotājs?
Galvotājs ir trešā persona, kas tiek piesaistīta konkrētam kredītam, gadījumā, ja kredīta izsniedzējs vēlas saņemt papildus nodrošinājumu par to, ka kredīts tiks atmaksāts. Jāņem vērā, ka galvotājs uzņemas atbildību par kredītsaistībām tad, kad kredīta ņēmējs finansiālu grūtību rezultātā nespēj veikt aizdevuma atmaksu, turklāt lielākajā daļā gadījumu galvotājs atbild gan par aizdevuma pamatsummas, gan arī procentu un soda maksājumu segšanu. 

Hipotekāro kredītu gadījumā galvotāja piesaiste nodrošina daudz lielāku kredīta izsniegšanas iespējamību, kā arī nodrošina izdevīgākas procentu likmes un aizdevuma nosacījumus. Piesaistot galvotāju, aizdevējs skaita kopā gan Jūsu, gan Jūsu galvotāja ikmēneša ienākumus, līdz samazinās iespēja, ka ienākumu lielums varētu būt nepietiekošs kredīta izsniegšanai. Par galvotāju parasti kļūst laulātā persona, vecāki, bērni vai citas tuvas personas. 

Svarīgi! 
Vairāku aizdevēju līgumos termina "galvotājs" vietā tiek lietots termins "līdzaizņēmējs", kuru nozīmes saturiski ir vienādas, taču juridiski atšķirīgas, un, nonākot līdz maksātnespējai, katra termina gadījumā jāveic atšķirīgas darbības. Ja trešā persona kredīta līgumā bijusi norādīta kā galvotājs, kredīta ņēmējam, izejot maksātnespējas procesu, tiks dzēstas arī galvotāja kredītsaistības. Ja trešā persona kredīta līgumā bijusi norādīta kā līdzaizņēmējs, kredīta ņēmējam, izejot maksātnespējas procesu, netiks dzēstas līdzaizņēmēja kredītsaistības, un tam būs jāuzsāk atsevišķs maksātnespējas process vai jāveic kredīta apmaksa. 

Kļūstot par galvotāju, svarīgi sekot līdzi kredīta atmaksas gaitai un interesēties par kredīta ņēmēja finansiālo stāvokli – tādā veidā pasargājot no parādsaistībām gan sevi, gan kredīta ņēmēju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)