Banner 980x90

Latvijas Nacionālajā operā noslēgsies skatuves tehnikas renovācija

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) šovasar pilnībā noslēgsies skatuves un apgaismojuma tehnikas renovācijas process, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena. 

Šāda mēroga uzlabojumi LNO tiek veikti pirmo reizi kopš vērienīgās nama rekonstrukcijas 1995.gadā. Vērienīgie darbi Operas telpās jau sākušies, un līdz jaunās sezonas sākumam tie tiks pilnībā pabeigti.

Skatuves tehnikas vadības sistēmas renovāciju veiks uzņēmums "Trekwerk" no Nīderlandes, savukārt apgaismošanas vadības sistēmas nomaiņu – "Audiotonas" no Lietuvas. Abi uzņēmumi izvēlēti konkursa kārtībā, un to pārstāvji jau ieradušies Latvijā, lai līdztekus tehnikas uzstādīšanai veiktu arī LNO tehniskā personāla apmācību.

Pie skatuves tehnikas un apgaismojuma vadības sistēmu uzlabošanas projekta LNO nopietni strādājusi astoņu gadu garumā. Tikai pērn akūti nepieciešamajai skatuves tehniskā aprīkojuma atjaunošanai valdība apstiprināja nozīmīgas investīcijas, 2012.gada vasarā piešķirot 650 000 Ls, bet 2013.gadā – 850 000 Ls.

"Lai gan skatītāju daļa, tāpat kā Operas ēka kopumā, restaurēta tik kvalitatīvi, ka šo gadu laikā bijuši nepieciešami vien minimāli uzlabojumi, ar tehniku ir citādi. Tās nolietojumu izjutām jau desmit gadus pēc remonta, un pēdējie astoņi gadi bijuši kritiski. Bijušas pat tādas krīzes situācijas, kad baleta izrāde notikusi nevis ierastajās dekorācijās, bet gan melnās samta drapērijās, jo atteikusies strādāt skatuves tehnikas vadības elektronika," atklāj LNO tehniskais direktors Vilmārs Šadris.

Tā ir operas "virtuves puse", ko skatītāji šķietami neredz – tehnika, tostarp datorprogrammatūra, kas nodrošina, lai darbotos gan apgaismojums, gan skatuves konstrukcijas.

"Šo sistēmu renovācija nodrošinās daudz lielāku drošību, precizitāti, nesalīdzināmi atvieglos arī tehniskā personāla darbu, turklāt šo tehniku jaunās sistēmas kompleksi aizņems daudz mazāk vietas," stāsta Šadris.

Skatuves tehnikas vadības sistēmas nomaiņa izmaksās aptuveni 900 000 latu, savukārt gaismu tehnikas un dimmeru (gaismas regulatoru) renovācija – 350 000 latu.

Paralēli vērienīgajiem uzlabojumiem notiks arī salīdzinoši mazāki darbi – piemēram, uzlabota gaismu un skaņu tehnika. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)