Banner 980x90

"Marija. Post scriptum" - atmiņas Andreja Upīša muzejā

21.janvārī plkst.17.00 Andreja Upīša memoriālais muzejs, Rīgā, Brīvības ielā 38–4, aicina uz atmiņu pēcpusdienu "Marija. Post scriptum", kas veltīta aktrises un muzeja darbinieces Marijas Adamovas-Kalniņas 90.gadskārtai. Piedalās: Rolands Kalniņš, Ruta Birgere, Anda Burtniece, Ingrīda Burāne, Ruta Cimdiņa un Alla Folka, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Zobena.

Bijusī Valmieras Drāmas teātra aktrise Marija Adamova (1924–2012) savu skaisto gadskārtu būtu svinējusi gandrīz vienlaicīgi ar teātra 90.jubileju. Valmieras teātrī viņa ieradās tālajā 1948.gadā pēc Nacionālā (tolaik Drāmas) teātra studijas absolvēšanas.

Aktrise bija viena no režisores Annas Lācis domubiedrēm, kuras viegli rosināmais temperaments atbilda režisores prasībām pēc dinamiskas, asu konfliktu pārpilnas skatuves mākslas. Starp daudzajām lomām īpaši izceļamas – Viola (V. Šekspīra "Divpadsmitā nakts"), Maija (Raiņa "Mīla stiprāka par nāvi"), Aksjuša (A. Ostrovska "Mežs") un Dace (A. Brodeles "Dace meklē laimi").

1964.gadā, pēc skatuves gaitu atstāšanas, Marija Adamova neklātienē studējusi Teātra mākslas institūtā Maskavā, rakstījusi recenzijas un rakstus par teātri, vēlāk daudzus gadus strādājusi Andreja Upīša memoriālajā muzejā.

Atmiņu pēcpusdienā izskanēs stāsts par iepazīšanos ar ievērojamo poļu kinorežisoru Kšištofu Zanussi, būs apskatāmas viņa no dažādām pasaules pilsētām sūtītās 130 atklātnes, kas adresētas Marijai un viņas dzīvesbiedram, kinorežisoram Rolandam Kalniņam.

Izskanēs arī stāsts par liktenīgu satikšanos muzejā ar grāmatas "Zarathustra’s Sisters" (University of Toronto Press, Toronto, 2003) autori Susan Ingram, kura bija ieradusies Latvijā, lai vāktu materiālus par režisori Annu Lācis.

Atmiņās par Marijas Adamovas-Kalniņas spožo, cilvēciski pievilcīgo personību teātra un muzeja darba gaitās dalīsies kolēģi un draugi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)