Banner 980x90

Mūsu un zviedru karavīri attīrīs bijušās munīcijas noliktavas Cekulē

No 15.oktobra līdz 23.oktobrim Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rota Stopiņu novadā rīkos mācības "Detonators 13", tajās veicot zemes virskārtas attīrīšanu no sprādzienbīstamiem priekšmetiem Cekules bijušo munīcijas noliktavu teritorijā, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē 3.Zemessardzes novada štāba sabiedrisko attiecību speciāliste Zanda Tamuļone.

Mācībās piedalīsies 22 profesionālā dienesta karavīri un aptuveni 35 zemessargi no NMN rotas, kā arī 13 profesionālā dienesta karavīri no Sauszemes spēku kājnieku brigādes Inženiertehniskās rotas un 15 Zviedrijas Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti.

"Detonatoru 13" atbalstīs arī Militārā policija, Nodrošinājuma pavēlniecība un NMN skola.

Mācības notiks divās fāzēs - no 15. līdz 17.oktobrim tiks veikti sagatavošanās darbi, bet no 18. līdz 23.oktobrim notiks virszemes un zemes slāņa aptuveni viena metra dziļumā attīrīšana no sprādzienbīstamajiem priekšmetiem. Atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus NMN speciālisti neitralizēs Ādažu poligonā.

Pērn no 18.oktobra līdz 26.oktobrim NMN rotas karavīri veica zemes virskārtas attīrīšanu bijušajā Zvārdes poligonā, savukārt no 19.oktobra līdz 24.oktobrim - mācību "Detonators 2012" laikā - Cekules bijušo munīcijas noliktavu teritorijā. Kopumā abās vietās tika atrastas 1020 dažāda veida munīcijas vienības, 525 no tiem bija uzspridzinātāji, bet pārējie - sprādzienbīstami priekšmeti, tostarp, aviācijas bumbas, artilērijas lādiņi, mīnmetēja mīnas un cita veida munīcija.

Cekules bijušās munīcijas noliktavas ir viens no lielākajiem ar nesprāgušo munīciju piesārņotajiem objektiem Latvijā, kas izmantota militārām vajadzībām jau kopš 1920.gada.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)