Banner 980x90

Operas ēkas 150.jubilejas koncertos – zvaigznes un krāšņa programma

Divus vakarus pēc kārtas – 5. un 6.septembrī – Latvijas Nacionālajā operā (LNO) ar grandioziem koncertiem tiks svinēta LNO ēkas 150.jubileja, pilsētas informācijas portālam Riga24.lv vēsta LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Ieviņa Ancena.

Spožas zvaigznes, krāšņa programma un brīnišķīga mūzika ļaus ieskatīties Baltā nama vēsturē, tagadnē un nākotnē. Vienlaikus abi vērienīgie koncerti iezīmēs jaunās sezonas atklāšanu.

Godinot savas dzimtenes operteātri, kas savulaik kļuva par tramplīnu ceļā uz pasaules slavu, uz skatuves kāps Kristīne Opolais, Inga Kalna, Inese Galante, Egils Siliņš un Aleksandrs Antoņenko.

Koncertā piedalīsies arī visi LNO solisti: Sonora Vaice, Kristīne Zadovska, Rihards Mačanovskis, Dana Bramane, Andris Ludvigs, Samsons Izjumovs, Krišjānis Norvelis, Dainis Skutelis, Jānis Apeinis, Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Viesturs Jansons un Romāns Poļisadovs.

Tāpat uz skatuves būs redzama visa baleta trupa un lieliskie solisti: Jūlija Gurviča, Margarita Demjanoka, Elza Leimane-Martinova, Baiba Kokina, Viktorija Jansone, Sabīne Guravska, Raimonds Martinovs, Sergejs Neikšins, Arturs Sokolovs, kā arī visi jaunie solisti.

Baltā nama jubilejas koncertus kuplinās viessolisti – pasaules opernamos labi zināmais un arī Latvijas skatītāju iemīļotais ukraiņu tenors Dmitro Popovs, kā arī zviedru soprāns Elizabete Strida, starptautiski atzīta kā izcila Vāgnera mūzikas interprete. Viņas sniegumu novērtējuši arī skatītāji Latvijā, R.Vāgnera operu "Valkīra" un "Dievu mijkrēslis" iestudējumos.

Ar operas un baleta solistiem koncertā kopā būs LNO koris un orķestris, kuriem arī atvēlēti brīnišķīgas mūzikas fragmenti. Pie diriģenta pults būs latviešu maestro zieds: Aleksandrs Viļumanis, LNO galvenais diriģents Modests Pitrens, Farhads Stade, Mārtiņš Ozoliņš un  Andris Veismanis.

Koncerta programma būs simboliska – zīmīga gan Baltā nama, gan Latvijas mūzikas vēsturei. Apliecinot, ka Rīga ir Vāgnera pilsēta, nozīmīga vieta atvēlēta viņa operām. No latviešu mūzikas pūra skanēs gan darbi no zelta fonda (J.Mediņš, A.Kalniņš un citi), gan mūsdienu klasika (R.Kalsons, I.Kalniņš). Savukārt to, ka Baltajā namā allaž skanējuši arī pasaules opermūzikas šedevri, apliecinās skaistākās lappuses no itāļu, austriešu un krievu komponistu operām, kuru autori - Dž.Verdi, Dž.Pučīni, G.Doniceti, Dž.Rosīni, V. A.Mocarts, A.Borodins.

Latvijas Nacionālā baleta priekšnesumos izdejos fragmentus no labākajiem iestudējumiem, kas šobrīd iekļauti mūsu baleta trupas pastāvīgajā repertuārā: "Gulbju ezera", "Mesijas", "Bajadēras", "5 tango", "Karmenas" un citiem, kā arī J.Vītola svītas "Dārgakmeņi" jaunā versija.

Par Baltā nama vēsturi aizraujoši vēstīs arī Katrīnas Neiburgas videostāsti.


Jubilejas koncerta režisore ir Elita Bukovska, baletmeistars Aivars Leimanis, scenogrāfe Katrīna Neiburga, tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu māksliniece Sandra Bermaka.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)