Banner 980x90

Pērn Rīgā pieaudzis autoavāriju īpatsvars, kuras izraisījuši vadītāji bez OCTA polises

Rīga, 25.sept., LETA. Pagājušajā gadā Rīgā pieaudzis autoavāriju īpatsvars, kuras izraisījuši vadītāji bez transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polises, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

"Ja laika posmā no 2014. līdz 2016.gadam galvaspilsētā ar neapdrošinātu transportlīdzekli izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars bija zem 1%, turklāt gadu no gada bija vērojams kritums, tad pērn šādu ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars sasniedzis 1%," sacīja LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Vienlaikus LTAB dati liecina, ka autoavārijas bez OCTA polises pērn visbiežāk izraisīja autovadītāji Latgalē - 2017.gadā Latgalē neapdrošināto transportlīdzekļu izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars pieaudzis no 1,65% līdz 1,67%. "Arī iepriekšējos gadus negadījumi bez OCTA visbiežāk tika konstatēti tieši Latgalē," sacīja Abāšins, piebilstot, ka izņēmums bija vienīgi 2016.gads.

Tajā pašā laikā zemākais ar neapdrošinātu transportlīdzekli izraisīto ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars 2017.gadā bijis Vidzemē - 0,6% (gadu iepriekš - 1,99%), seko Kurzeme - 0,96% (1,37%), Pierīga - 1,27% (1,33%) un Zemgale - 1,51% (1,61%).

Pagājušajā gadā kopumā Latvijā 1,08% (2016.gadā - 1,28%, 2015.gadā - 1,38%) no visiem ceļu satiksmes negadījumiem izraisīti ar transportlīdzekli, kuras vadītājam nav bijusi OCTA. Vienlaikus, pēc LTAB aplēsēm, kopējais neapdrošināto transportlīdzekļu skaits uz Latvijas ceļiem ir 1-1,5%.

"Ja ceļu satiksmes negadījums ir izraisīts ar neapdrošinātu spēkratu, cietušajiem radītie zaudējumi tiks segti no Garantijas fonda, taču vēlāk zaudējumu summa regresa kārtībā tiks piedzīta no ceļu satiksmes negadījuma izraisītāja - neapdrošinātā transportlīdzekļa īpašnieka vai vadītāja," teica Abāšins, piebilstot, ka sods par neapdrošināta transportlīdzekļa vadīšanu ir līdz 120 eiro, kā arī divi pārkāpumu uzskaites punkti gadījumā, ja pārkāpumu fiksē ceļu policijas ekipāža.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)