Banner 980x90

Pērn vairākās profesionālās izglītības iestādēs nepamatoti izmaksātas stipendijas 104 123 eiro apmērā

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Pagājušajā gadā vairākas profesionālās izglītības iestādes nepamatoti izmaksājušas mācību stipendijas 104 123 eiro apmērā, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijā par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) 2015.gada pārskata sagatavošanas pareizību.

Lai veicinātu profesionālās izglītības pieejamību un pievilcību, kā arī izglītojamo motivāciju mācīties un vēlmi iesaistīties izglītības iestādes sabiedriskajā dzīvē, IZM 2015.gada budžetā tika apstiprināta jaunā politikas iniciatīva - valsts budžeta stipendiju fonda palielinājums 2,5 miljonu eiro apmērā.

VK revīzijā norādīts, ka valsts budžeta stipendiju fonda palielinājums bija nepieciešams, lai 2015.-2016.mācību gadā turpinātu profesionālās izglītības iestāžu sekmīgajiem audzēkņiem izmaksāt paaugstinātu valsts budžeta stipendiju, jo pēc 2015.gada 31.augusta šim mērķim vairs nebija pieejams Eiropas Sociālā fonda finansējums.

IZM informēja profesionālās izglītības iestādes, ka minimālā stipendija atbilstoši noteikumiem par stipendijām ir 10 eiro, bet paaugstinātā stipendija - līdz 71,14 eiro un stipendijas izglītojamajiem piešķiramas atbilstoši apstiprinātajam profesionālās izglītības iestādes stipendiju piešķiršanas nolikumam un stipendiju piešķiršanas komisijas lēmumam.

Izglītojamā stipendijas apmērs atbilstoši izglītības iestādes nolikumam ir atkarīgs no sekmēm, līdz ar to par labām un izcilām sekmēm mācībās un aktivitāti izglītības iestādes sabiedriskajā dzīvē izglītojamajiem ir iespēja saņemt paaugstināto ikmēneša stipendiju. Valsts budžeta stipendija katram izglītojamajam 2015.gada septembrim-decembrim aprēķināta atbilstoši izglītojamo skaitam Valsts izglītības informācijas sistēmā. Papildu katram izglītojamajam tā bija 30,78 eiro.

IZM, analizējot Valsts kases budžeta izpildes datus uz 2015.gada 1.novembri, secināja, ka profesionālās izglītības iestādēm pieejamais valsts budžeta stipendiju fonds nav apgūts pilnā apmērā, un aicināja profesionālās izglītības iestādes nodrošināt jaunās politikas iniciatīvas īstenošanu - 2015.gadam piešķirtā palielinātā valsts budžeta stipendiju fonda izlietojumu pilnā apmērā.

Revīzijā konstatēts, ka trīs no revīzijas apjomā iekļautajām piecām profesionālās izglītības iestādēm, kurās tika pārbaudītas valsts budžeta stipendijas, 2015.gada decembrī valsts budžeta stipendijas paaugstinājušas izglītojamajiem, neievērojot normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Profesionālās izglītības kompetences centrs (PIKC) "Rēzeknes tehnikums" visiem sekmīgajiem audzēkņiem izmaksāja paaugstinātās stipendijas 12 379 eiro apmērā, lai gan saskaņā ar normatīvo aktu paaugstināto stipendiju izmaksā par labām un izcilām sekmēm mācībās.

PIKC "Rīgas Valsts tehnikums" izmaksājis vienreizējās stipendijas 68 152 eiro apmērā par audzēkņu sekmību, aktīvu sabiedrisko darbu un skolas tēla popularizēšanu, lai gan saskaņā ar šī tehnikuma stipendiju piešķiršanas kārtību vienreizējās stipendijas piešķir īpašos gadījumos un vienreizējās stipendijas piešķir izglītojamajam par nepieciešamajiem papildu izdevumiem, par kuriem nav paredzēta kompensācija no valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas, bet paaugstinātās stipendijas piešķir par labām un izcilām sekmēm mācībās un aktivitāti izglītības iestādes sabiedriskajā dzīvē.

Rīgas Stila un modes profesionālā vidusskola izmaksājusi vienreizējās stipendijas 23 592 eiro apmērā, kaut gan izglītojamie nav iesnieguši attiecīgus iesniegumus par nepieciešamajiem papildu izdevumiem, par kuriem nav paredzēta kompensācija no valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas, kā to nosaka normatīvais akts.

Līdz ar to VK ieskatā pastāv risks, ka arī citas profesionālās izglītības iestādes, ņemot vērā IZM aicinājumu, 2015.gada decembrī izmaksājušas stipendijas, neievērojot noteikumu par stipendijām prasības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)