Banner 980x90

Rabarberi 14 neparastās receptēs

Foto: Stock.XCHNG
Foto: Stock.XCHNG

Dažam labam no domas par rabarberiem vien mute savelkas šķībā grimasē, taču vairumam rabarberu skābums šķiet patīkams. Savukārt pavisam maz būs tādu, kas atteiksies no svaigi ceptas rabarberu maizes vai vēsa rabarberu ķīseļa karstā vasaras pēcpusdienā. Ne velti vācieši saka: "Sauer macht lustig" (skābs dara priecīgu): tieši šobrīd sākas īstais un īsais rabarberu laiks, kad vitamīniem bagātos augus varam daudzveidīgi izmantot, papildinot savu ēdienkarti un sagatavojot gardus krājumus ziemai. 

Pati agrākā raža 
Augs, kura dzimtene meklējama Centrālāzijā un Austrumāzijā, no Ķīnas caur Krieviju izplatījās visā Eiropā. Tomēr rabarbera lietošanai pārtikā ir visai nesena pagātne – tikai kopš tiem laikiem, kad cukurs kļuva pietiekami lēts un vairs nebija ekskluzīva prece. To, ka rabarbera gaļīgie kāti ir ēdami, Eiropā atklāja pirms pāris simtiem gadu. Rabarbera popularitāti noteikti nodrošina arī fakts, ka pretstatā citiem dārzeņiem un augļiem tas ir ēdams jau maijā, kad citas dārza veltes vēl tikai knapi no zemes izdīgušas. 

Auglis vai dārzenis? 
Saistībā ar rabarberiem visbiežāk mēs iedomājamies dažādus saldos ēdienus – plātsmaizes, kūkas, ķīseļus, klimpas, kompotus, tālab nevilšus gribas rabarberus uzskatīt par augļiem. Un tomēr, tomēr rabarberi ir dārzeņi. Pārtikā tiek lietoti nevis rabarbera augļi, bet gan kāti, un tīri no botāniskā viedokļa rabarbers uzskatāms par krūmu. Krūma zarus taču mēs arī par augļiem nesaucam? Bet galu galā – ne jau nosaukums ir svarīgs, bet rabarberu ģeniālais skābums! 

Kas rabarberā iekšā? 
Pieminēšanas vērts ir C vitamīna saturs rabarberos: 10 – 29 mg 100 gramos svaigu rabarberu, tā ir apmēram viena trešā daļa no pieauguša cilvēka dienas devas. No minerālvielām dominē kālijs un kalcijs, svarīgākā kaulu veidošanā nepieciešamā minerālviela. 100 g rabarberu ir aptuveni 80 mg kalcija. Savukārt kālijs iedarbojas kā diurētiķis, kas nodrošina optimālu barības vielu nonākšanu organisma šūnās. Rabarberos esošais nātrijs veicina gremošanu, zarnu trakta darbību. Tieši tāpēc rabarberi ir īpaši piemēroti pavasara attīrīšanās un novājēšanas diētām. Rabarberiem piemīt arī asinis attīroša iedarbība. 

Magnēzijs, fosfors, dzelzs un jods pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu. Iespaidīgs ir dažādo skābju: ābolskābes, citronskābes, dažādo glikozīdu, miecvielu, ēterisko eļļu un gremošanas sistēmai vērtīgo pektīnu saturs. Īsts medicīnas brīnumlīdzeklis ir rabarberos sastopamais antrahinons, kas atrodams arī, piemēram, alvejās un sennā – tas stiprina aknu un žultspūšļa sistēmu un aktivizē zarnu gļotādu. 

Rabarberos ir 4% ogļhidrātu, 1 % proteīnu, 0,2 % tauku un apmēram 93% ūdens. Tāpat rabarberos ir augsts K vitamīna saturs. Nav slikti, vai ne? 

Aizdomīgā skābeņskābe
Rabarberos veidojas liels skābeņskābes daudzums, tāpēc ar to lietošanu jāuzmanās pēc Jāņiem. Ja līdz šim laikam pavasarī izdīgušie rabarberi visi bez atlikuma notiesāti, vasaras otrā pusē no jauna ataugušie dzinumi atkal izmantojami bez aizspriedumiem. 

Skābeņskābe reaģē ar kalcija sāļiem, veidojot nešķīstošus savienojumus – oksalātus. Tie kuņģa un zarnu traktā traucē kalcija uzsūkšanos, bet paši viegli nokļūst asinīs, arī tur viegli saistās ar kalciju un palielina oksalātu saturu asinīs. Tas ir bīstami cilvēkiem ar vairogdziedzera darbības traucējumiem, bērniem un grūtniecēm, kam kalcija deficīta dēļ var sākties muskuļu krampji un rasties asins recēšanas traucējumi. Liels oksalātu daudzums asinīs veicina akmeņu veidošanos nierēs. Par skābeņskābes pretlīdzekli uzskata ābolu etiķi. To var lietot pa 1 tējkarotei uz glāzi ūdens 2–3 reizes dienā. Vārīta rabarberu sula kaitē arī nierēm, jo satur daudz skābeņskābes. Tāpēc to nedaudz var lietot ar citām sulām – burkānu, seleriju vai augļu sulām. Ļoti veselīgi ir rabarberu ķīseļi un zupas. Pie zupām var ēst dažādas pārslas – kukurūzas, kviešu, auzu, rudzu. Vērtīgi ir rabarberu salāti ar skābenēm, tos papildina ar eļļu. 

Pārstrādājot rabarberus, jāizvairās no alumīnija traukiem, rūsējoša tērauda nažiem un alumīnija folijas – savienojumā ar oksālskābi tie veidos nebūt ne vajadzīgus ķīmiskus brīnumus. 

Rabarberi ziemas krājumiem
Ja vēlamies arī ziemā ēst svaigus rabarberus, tos vari sasaldēt: noskalo vai notīri ar otiņu smiltis, nomizo, sagriez gabaliņos un sasaldē. Kad rabarberi sasaluši, tos ber maisiņos vai aizvākojamos porciju trauciņos un glabā saldētavā. Gan kūkām un plātsmaizēm, gan ķīseļiem un kompotiem rabarberus pievieno neatsaldētus. 

Rabarberus vari savārīt un salikt burkās: uz 1 kg notīrītu rabarberu ņem 500 līdz 800 g cukura, uzvāri, noputo, pavāri piecas sešas minūtes, lej tīrās, karstās burkās, aizvāko un ziemā vāri ķīseļus vai uzpūteņus, kas garšo pēc pavasara... 

Rabarberi savā sulā. Sīki sagrieztus rabarberus emaljētā bļodā ar stampiņu saspaidi, līdz rodas sula. Tad pildi sterilās burkās, laiku pa laikam piespiežot, lai tie pārklājas ar sulu. Aizvāko ar steriliem plastmasas vāciņiem. Ziemā izmanto, cepot plātsmaizes, gatavojot desertus un limonādi. 

Rabarberu ievārījums ar apelsīniem. 3 kg rabarberu, 1 kg apelsīnu, 1 kg cukura. Rabarberus nomizo un sasmalcini. Apelsīnus labi nomazgā un samal ar visu mizu. Liec katliņā, pievieno cukuru un maisot karsē vismaz pusstundu. 

Rabarberu džems ar banāniem. 500 g rabarberu, 500 g cukura, 300 g banānu. Sasmalcinātus rabarberus samaisi ar cukuru un ļauj, lai 2,5 stundas pastāv. Pievieno ripiņās sagrieztus gatavus banānus. Uzvāri un karsē apmēram piecas minūtes. Tūlīt lej izkarsētās burciņās un aizvāko. 

Viltotie ananāsi. Sagrieztus un divreiz applaucētus rabarberus liec burkās, pievieno krustnagliņas un pārlej ar verdošu sīrupu (10 ēdamkarotes ūdens savāri ar 3 ēdamkarotēm cukura). Burkas aizvāko, apgāz ar vāciņiem uz leju, apsedz un atstāj uz vienu stundu. Tad novieto vēsumā. 

Rabarberu sīrups. Notīrītus un kubiņos sagrieztus rabarberus pārkaisi ar cukuru. Uz kilogramu rabarberu ņem 1,5 kg cukura. To ber pakāpeniski, līdz cukurs vairs nekūst. Laiku pa laikam apmaisot, rabarberus tur 24 stundas. Iegūto sīrupu nolej un pilda pudelēs. Nekarsē! Sacukurotos rabarberu kātus un neizkusušo cukuru pildi puslitra burciņās, aizvāko un novieto pagrabā. Nepasterizē! 

Rabarberu tūlītējam našķim 
Rabarberu salāti. 200 g rabarberus sīki sagriez un pārlej ar 100 g medus. Rezultātā iegūsi saldo ēdienu, ko pasniedz ar putukrējumu un riekstiem. 

Rabarberu salāti ar sarkanajiem kāpostiem. Ceturtdaļu kāpostgalviņas sīki sagriez, pievieno ķimenes, sasmalcinātu sīpolu, no rabarbera izspiestu sulu, zaļumus, vienu ābolu, mārrutkus un eļļu. 

Rabarberu sulas kokteilis. Glāzei rabarberu sulas pievieno 200 g saldējuma vai atdzesētu pienu, kas saldināts ar medu. Sakul. Pasniedz ar salmiņu! 

Rabarberu un burkānu salāti. 100g rabarberu sagriez plānās šķēlītēs, 200g burkānu sarīvē uz rupjās sakņu rīves, pievieno sāli, cukuru, samaisi un pārlej ar ½ glāzes krējuma, pārkaisi zaļumus. Burkānu vietā vari izmantot šķēlēs sagrieztus redīsus. 

Mannas un rabarberu kūka. Vajag 1 glāzi miltu, 1 glāzi mannas, 1 glāzi cukura, rīvētus rabarberus, margarīnu. Vienu trešdaļu miltu, mannas un cukura maisījuma ieber pannā, virsū liec kārtu rabarberu vai ābolu, tad liec nākamo trešdaļu maisījuma un atkal rabarberus vai ābolus. Tad seko pēdējā trešdaļa maisījuma, kurai virsū uzrīvē margarīnu (pa visu virsmu), liec cepeškrāsnī un cep. 

Ātrais rabarberu rausis. Vajag 1 glāzi kefīra, nepilnu glāzi cukura, 1 olu, 2 glāzes miltu, jauno rabarberu kātus. Samaisi kopā kefīru, miltus, olu un cukuru. Nomizo rabarberus, sagriez mazos kubiciņos. Sagatavoto masu lej formā, uzkaisi virsū rabarberus un nedaudz cukura. Kad rausis gatavs, apsmērē to ar krējumu, kas samaisīts ar cukuru un vēl dažas minūtes paturi krāsnī. 

Rabarberu plātsmaize ar drumstalām. Vajag 500 g viešu miltu, 250 ml kefīra, 250 ml cukura, 3 olas, 1 ēd. k. cepamā pulvera, 1 ēd. k vaniļas cukura, rabarberus 2 ēd. k skāba krējuma, 1 ēd. k kanēļa, sviests. Miltus, cukuru, 2 olas, kefīru, cepamo pulveri un vanilīna cukuru sajauc viendabīgā masā un liec nostāvēties. Tikmēr nomizo un sasmalcini rabarberus. Atsevišķā traukā sajauc 1 olu kopā ar 2 ēdamkarotēm skābā krējuma un ēdamkaroti cukura. Ar sviestu ietaukotā veidnē, kas izklāta ar cepampapīru, lej mīklu un pārkaisi to ar rabarberiem. Pārlej ar sakulto olu un krējumu, pārkaisi ar kanēli. Drumstalām: atsevišķā traukā sajauc 3 ēdamkarotes miltu, 3 ēdamkarotes cukuru, pievieno sviestu vai eļļu. Visu maisi, kamēr veidojas drumstalas. Pārkaisi tās plātsmaizei, liec veidni līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 30 minūtes.

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)