Banner 980x90

Reformu partija: valstij jāpiešķir finansējums Bērnu slimnīcas attīstībai

Ziņai pievienota 6.-14.rindkopa

Ministru kabinetam ir jānodrošina finansējuma piešķiršana Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai, tas ir nepieciešams ne tikai Hematoonkoloģijas nodaļas remontam, bet arī valsts galvoto saistību izpildei un plānveidīgai un sistēmiskai bērnu slimnīcas attīstībai, uzskata Reformu partijas Saeimas deputāte Inga Bite.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Reformu partijas Saeimas frakcijas preses sekretārs Kaspars Odiņš, sabiedrības un Saeimas darba kārtībā jau kādu laiku ir jautājums par Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas remontu un pārcelšanu uz piemērotākām telpām Bērnu slimnīcas kompleksā. Bērnu slimnīcas fonds organizē ziedojumu vākšanas akciju šim mērķim, kuras ietvaros iedzīvotāji saziedojuši jau gandrīz 151 000 Ls.

Pašreizējais finansējums, ko Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) saņem, ir saistīts tikai un vienīgi ar sniegtajiem pakalpojumiem un nekāds finansējums attīstībai nav paredzēts. Nav paredzēts arī finansējums 2006.gadā paņemtā un valsts galvotā kredīta 18 000 000 latu apmērā atmaksai. Reformu partija aicina nākamā gada budžetā parastā, normatīvajos aktos noteiktajā, kārtībā nodrošināt BKUS nepieciešamo finansējumu.

Līdzekļu trūkums Hemoonkoloģijas nodaļas remontam parāda, ka Bērnu slimnīca ir kļuvusi par savas efektīvās un ekonomiskās saimniekošanas ķīlnieci. Proti, tās pakalpojumi ir tik pieejami un kvalitatīvi, ka klientiem nav nepieciešams izvēlēties paaugstināta komforta pakalpojumus un saņemt tos par papildus samaksu. "Šāda situācija ir pamatota, jo maksas pieprasīšana un peļņas gūšana par bērnu veselības aprūpi nav morāli pieļaujama un nav ētiska," uzskata Inga Bite. Bērnu slimnīcai arī nav izveidojušies ievērojami vairāku miljonu parādi, ko valsts varētu segt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā tas darīts citu slimnīcu gadījumā.

Uzskatām, ka ir jāpārtrauc prakse papildus līdzekļus piešķirt tikai tām organizācijām, kuras slīgst parādos, bet tā vietā ir papildus jāmotivē organizācijas, kuras, pat krīzes laikā samazinātā finansējuma apstākļos ir spējušas saglabāt pakalpojumu kvalitāti bez ievērojama resursu pārtēriņa. Bērnu slimnīca un tās Hematoonkoloģijas nodaļas remonts ir šāds piemērs, tāpēc būtu labs sākums pozitīvām pārmaiņām arī valsts finanšu resursu sadalē.

Reformu partijas pārstāvji ir tikušies ar Bērnu slimnīcas vadību un pārrunājuši radušos situāciju, kā arī iepazinušies ar Hematoonkoloģijas nodaļas un tās pacientu stāvokli, un Bērnu slimnīcas darbu klātienē.

VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" kredītmaksājumus, kuri ik gadu veido apmēram 800 000 latu, ir iespējams segt, iekļaujot nepieciešamo summu medicīnisko pakalpojumu tarifā. Tarifa paaugstināšanas izdevumus segtu valsts, norāda veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Trešdien, 3.aprīlī, Saeimas Pieprasījumu komisijā slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša informēja, ka 800 000 latu ir summa, kas ik gadu līdz 2040.gadam jāmaksā par paņemto kredītu.

Circenei jau ir bijusi saruna ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) par šīs situācijas risināšanu. Iekļaujot nepieciešamos līdzekļus valsts apmaksātajā tarifā, slimnīca pati nopelnīs kredīta atmaksai nepieciešamo naudu. Šādā veidā būs rasts ilgtermiņa risinājums, aģentūrai LETA skaidroja politiķe.
Viņa norādīja, ka, lai īstenotu nodomu ar valsts apmaksāto tarifa daļu, nepieciešams saņemt veselības nozarei nepieciešamos 36,6 miljonus latu.

Trešdien Pieprasījuma komisija pēc Circenes un Bērnu klīniskā slimnīcas pārstāvju uzklausīšanas noraidīja apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputātu iesniegto pieteikumu ministrei par "Par finansējuma piešķiršanu ārstniecības iestādēm". Tajā pašā laikā komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (RP) atzina, ka problēmas veselības aprūpē ir samilzušas un arī parlamentam būs jāiesaistās to risināšanā.

SC deputāti savā pieprasījumā norādīja, ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) ir vienīgā daudzfunkcionālā ārstniecības iestāde Latvijā, kurā bērni no visas valsts saņem valsts apmaksātus ārstniecības pakalpojumus. Tomēr tā neesot iekļauta Ministru kabineta prioritāro iestāžu sarakstā, kas nodrošinātu nekavējošu un atbilstošu valsts finansiālo atbalstu, uzsver deputāti.

SC arī piebilda, ka to pierādot arī tas, ka slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļā, kur tiek ārstēti bērni ar onkoloģisko slimību diagnozi, pēdējo reizi remonts tika veikts vairāk nekā pirms 13 gadiem.

"Neizprotamas Latvijas valsts bezdarbības dēļ BKUS, nesaņemot pietiekamu valsts atbalstu, ir spiesta vākt ziedojumus nepieciešamajiem remontdarbiem, kuru izmaksas ir vairāk nekā 700 000 latu," teikts pieprasījumā. SC deputāti arī piebilst: tas ir tikpat daudz, cik valdība piešķīra no valsts budžeta līdzekļiem, lai iegādātos automašīnu un dzīvokli eksprezidentam Valdim Zatleram (RP), kā arī šī dzīvokļa remontam.

Jau vēstīts, ka pagaidām vēl nav zināms, vai veselības nozare šogad saņems papildu nepieciešamos 36,6 miljonus latu, šis jautājums būs atsevišķi jāvērtē, marta beigās norādīja Dombrovskis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)