Banner 980x90

Rekonstruē Rīgas Stradiņa universitātes zinātnes centru "Kleisti"

Eiropas fondu projekta ietvaros, ir uzsākta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) zinātnes centra "Kleisti", Rātsupītes ielā 5, Rīgā rekonstrukcija, kas norisināsies sešu mēnešus un  izmaksās 897 017,27 latus, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja RSU Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edijs Šauers.

Pēc rekonstrukcijas un nepieciešamo iekārtu iegādes, zinātnes centrā darbu turpinās RSU A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūts, kā arī uz to no RSU centrālās ēkas, Dzirciema ielas 16 tiks pārvietotas vēl citas RSU zinātnes struktūrvienības - Darba drošības un vides veselības institūts, Bioķīmijas laboratorija un Androloģijas laboratorija.

Rezultātā tiks sekmēta ieguldījumu koncentrācija, intensīvāka telpu un aprīkojuma izmantošana, nodrošinot ērtāku pieeju iekārtām, kā arī dos ieguldījumu augstas kvalitātes pētniecības centra veidošanai. Nākotnē RSU zinātnes centra atrašanās Kleistos nodrošinās pētniecības sinerģiju un infrastruktūras kopīgu izmantošanu arī ar blakus esošajām pētniecības institūcijām - Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un LU plānoto Biotehnoloģijas centru.

Atjaunotajā centrā tiks arī veikti pētījumi šūnu bioloģijā, proteomikas un epiģenētiskie pētījumi, infektoloģijas pētījumi, kā arī biomarķieru izstrāde slimību diagnostikai un terapijas efektivitātes monitoringam. Šie pētījumu virzieni ir ietverti valsts nozīmes pētījumu centra (VPNC) attīstības virzienā "Translācijas medicīna", kas dos ieguldījumu virziena mērķa sasniegšanai - pilnveidot un attīstīt zināšanas par bioloģiskiem procesiem un to regulējošajiem mehānismiem, kas nodrošina cilvēku veselību un vai ir iesaistīti slimību izraisīšanā.

Papildus RSU zinātnes centrā "Kleisti" tiks iekārtota laboratorija apkārtējās vides un darba vides pētījumiem, kas ir daļa no VNPC attīstības virziena "Sabiedrības veselība", un ir vērsti uz pētījumu virziena mērķa sasniegšanu - uzlabot un veicināt iedzīvotāju veselību, izpētot endogēno un eksogēno riska faktoru ietekmi dažādās iedzīvotāju populācijās.

Rekonstrukcijas rezultātā tiks veikta laboratorijas telpu pārplānošana laboratoriju vajadzībām. Tiks arī telpiski optimizēta dažādu laboratoriju palīgtelpas un izveidota semināru telpa visu ēkā izvietoto zinātnisko struktūrvienību un laboratoriju izmantošanai. Telpu izvietojums un aprīkojums būs pieejamas personām ar funkcionāliem traucējumiem. Aktivitātes ietvaros plānots rekonstruēt telpas aptuveni 2800 kvadrātmetru platībā, veicot nepieciešamos būvniecības darbus un uzstādot ēkas iekšējās komunikācijas.

Rekonstrukcijas darbi tiek uzsākti, ņemot vērā 3.jūnijā ERAF līdzfinansētā projekta "Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas valsts nozīmes pētniecības centra izveide un tā infrastruktūras modernizācija" ietvaros starp RSU un SIA "Arčers" noslēgto būvniecības līgumu. Pēc rekonstrukcijas darbu paveikšanas sekos pētniecībai nepieciešamā aprīkojuma uzstādīšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)