Banner 980x90

Riepu otrā dzīve – 12 idejas, kuras būs pa spēkam ikvienam

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ikviens autovadītājs zina, ka labas riepas ir ārkārtīgi svarīgas mašīnas drošībai, un, braucot intensīvi vai mazāk intensīvi, tās nodilst, līdz ar to jāmaina ik pēc dažiem gadiem. Riepu darbmūžu gados var pagarināt, ja, sekojot laikapstākļiem, maina ziemas un vasaras riepas. No 1. marta jau drīkst braukt ar vasaras riepām, taču vēlams ar to nesteigties un nogaidīt, līdz visi cīruļputeņi ir beigušies un diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabili virs +7.

Vecas ziemas vai vasaras riepas – idejas otrai dzīvei
Ko darīt ar riepām, kas savu mūžu nokalpojušas? Vislabākais variants – nodot otrreizējai pārstrādei. No riepu gumijas tiek ražoti bērnu laukumiņu paklāji, kā arī pildvielas dažādiem celtniecības materiāliem. Tiek pārstrādāts arī riepu sastāvā esošais metāls. Privātpersona bez maksas var nodot 4 riepas lielākajos atkritumu pārstrādes laukumos. Bet, ko tad, ja šķiet, ka riepām vēl var piešķir vienu dzīvi, pirms tās tiek samaltas skaidās? Samalt vienmēr paspēs, tāpēc piedāvājam 12 vienkāršas idejas riepu izmantošanai sadzīvē!

Bērnu šūpoles
Visvienkāršākais un klasiskākais variants. Stabilā koka zarā iekārta virve, kuras galā stingri iesieta riepa. Lai skats būtu nedaudz priecīgāks, riepu var izdekorēt, vai nu nokrāsojot, vai arī uzšujot raibu mētelīti no auduma atgriezumiem. Šādās vienkāršās šūpolēs bērni var gan šūpoties, gan kāpelēt. Ja bail, ka bērns var nokrist, apakšā var paklāt no šādu pašu riepu pārstrādātas gumijas veidotus spēļu laukumu paklājiņus.
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, izturīga virve, dekoratīvie apdares materiāli vai krāsa pēc saviem ieskatiem.
Nepieciešamais aprīkojums: izturīgs koks.

Foto: Ellaclaireinspired.comFoto: Ellaclaireinspired.com


Guļvieta mājas mīlulim
Mazie rakari nereti saplosa visu, kam pieskaras, tādēļ no riepas veidota guļvieta būs lielisks un izturīgs risinājums, kas kalpos krietni ilgi. Atliek vien izveidot vienu zemāku sānu maliņu, veidojot ieeju, iekšpusi var polsterēt ar apaļu spilvenu, kas pārvilkts ar audumu. Lai padarītu riepu mīlīgāku un iederīgāku, to var nokrāsot, dekorēt vai pārvilkt ar auduma pārvalku. Svarīgi apstrādāt ieejas daļu, lai nogrieztā riepa neķertos dzīvniekam spalvā. Var izmantot gan līmes pistoli, gan skavotāju, lai ap ieeju nostiprinātu, piemēram, auduma lenti vai virvīti. Ieteicams ieejas daļu apstrādāt rūpīgi, jo mīlulis gar to berzēsies, staigājot iekšā ārā. Tāpat svarīgi riepu rūpīgi nomazgāt un apstrādāt ar laku uz ūdens bāzes, lai novērstu smakas. Dzīvnieku oža ir daudz jutīgāka, un viņi var ņemt ļaunā, ja guļvietai būs specifisks aromāts.
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, krāsa vai dekori, matracītis, audums matracīša pārvilkšanai.
Nepieciešamie instrumenti: zāģītis vai izturīgas grieznes, līmes pistole, skavotājs.

Foto: Spaceshipsandlaserbeams.comFoto: Spaceshipsandlaserbeams.com
Apaļš galdiņš
Visvienkāršākā mēbele, kam par pamatu var izmantot riepu. Riepai no vienas vai abām pusēm pieskrūvē apaļu finiera plāksni, kuras diametrs ir nedaudz mazāks par riepas diametru. Pēc tam ar līmes pistoli, sākot no centra, sāk līmēt resna raupja dabīga materiāla, piemēram, sizala, auklu. Kad visa konstrukcija ir aplīmēta, gatavo produktu nolako ar laku uz ūdens bāzes, kas piedos stingrību un novērsīs auklas plūksnāšanos. Šādu apaļu mēbeli var izmantot gan kā galdiņu, gan kā sēdekli. Tāpat, ja vēlas augstāku mēbeli, pie apakšējās finiera plāksnes var pieskrūvēt trīs izturīgas kājiņas.
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, finieris, līme, skrūves, sizala aukla, laka.
Nepieciešamais aprīkojums: figūrzāģis, skrūvgriezis, līmes pistole, ota.

Foto: Pinimg.comFoto: Pinimg.com
Ziemas dārza pufs
Riepas, lai arī vairs nederīgas drošai braukšanai, ir veidotas no atsperīga un izturīga materiāla, tādēļ ir labi piemērotas dārza mēbeļu izgatavošanai. Visvienkāršākais – pufs. Pagatavošanas tehnikas var būt dažādas. Gatavo līdzīgi kā apaļo galdiņu, taču ērtības labad virspusi var polsterēt. Ja vēlas augstāku sēžamo, tad var likt divas riepas vienu uz otras, tās saskrūvējot kopā. Vai arī – var pierīkot kājiņas. Tādā gadījumā gan būs nepieciešama arī finiera pamatne.

Mīkstās daļas veidošanai var izvēlēties dažādas tehnikas. Vienkāršākā – auklas stiprinājums. Riepu krustām šķērsām notin ar vidēji resnu auklu tā, lai aukla veidotu tīklojumu virs riepas tukšuma. Tad sēžamās puses virspusē uzklāj audumu un uz tā liek mīkstu materiālu – porolonu, sintaponu, ārdītu dziju, vecu spilvenu. Polsterējumu nedaudz nostiprina (ar auklām vai līmi), un tad visu konstrukciju pārklāj ar audumu. Slinkākie var pat nešūt pārvalku pēc izmēra, vienkārši glīti pielocīt maliņas un pieskavot no apakšas.
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, audums pārvilkšanai, aukla, polsterējuma materiāls, skavas.
Nepieciešamais aprīkojums: šķēres, skavotājs.

Foto: Blogremobilia.comFoto: Blogremobilia.com
Slapjais vasaras pufs
Dārza mēbelēm svarīga ir ūdensizturība, jo kuram gan ir laiks mēbeles nest iekšā. Tas padara riepas par lielisku pamatmateriālu. Lai pagatavotu sēžamo mēbeli, kas nebūs jānes iekšā, būs nepieciešamas finiera plāksnes un ūdensizturīgs audums (der arī vaskadrāna) polsterētās daļas pārklāšanai. Pagatavošanas tehnika vienkārša – piegriež apaļu finiera plāksni, riepu dekoratīvi nokrāso. Finiera plāksnes virspusi izliek ar porolona polsterējumu, pārvelk ar audumu, kas spēs pārdzīvot āra apstākļus, un pieskrūvē pie riepas. Savienojuma vietas nomaskēšanai var izmantot dekoratīvu auklu, ko pielīmē pa perimetru. 

Ja vēlas veidot virsmu no krāsaina auduma, var vienkārši pārvilkt porolona loksni ar audumu un nepiestiprināt pie riepas. Riepas virspusē savelk auklu, lai spilventiņš neiekristu, un vienkārši liek virsū spilvenu dārza ballītēs, pēc tam ienesot telpās.
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, krāsa, finieris, polsterējuma materiāls, vaskadrāna vai blīvs audums, skrūves, skavas, līme.
Nepieciešamais aprīkojums: figūrzāģis, skrūvgriezis, līmes pistole, šķēres, skavotājs.

Foto: Boredart.comFoto: Boredart.com
Puķu kaste
Puķu kastei nav jābūt kantainai, der arī apaļa! Ja riepa ir padevusies ar izcili skaistu protektoru, to var tikai nokrāsot, ja nolietota, tad var aplīmēt ar dekoratīvu auklu. Šī tehnika vislabāk piemērotā riepām ar lielu diametru – lielāka atvere. 

Puķu kastes pagatavošana ir skaista savā vienkāršībā – sagatavo finiera plāksni, kas kalpos kā apakša. Tajā izveido vienu vai vairākas atveres, lai kastes dibenā nestāvētu ūdens, kā arī ventilētos auga saknes. Sagatavo vēlamā dizaina kājas un plāksnē izurbj skrūvju vietas. Finiera pamatni pieskrūvē pie riepas un, sākot no pamatnes malas, līmē auklu. Auklu līmē tā, lai tā nosegtu arī riepas augšpusi, kuru nenoklās augi. Pēc tam piestiprina kājas, un gatavs, atliek vien iebērt zemi un iesēt petūnijas!
Nepieciešamie materiāli: tīra riepa, finieris, vēlamā dizaina kājas (3), aukla, līme, skrūves.
Nepieciešamais aprīkojums: šķēres, līmes pistole, figūrzāģis, skrūvgriezis, urbis.

Foto: Whattodowithold.comFoto: Whattodowithold.com
Kāpšanas siena bērniem
Ja pagalmā vieta ļauj, riepas var izmantot aktivitāšu sienas izveidei. Nekas īpašs nav nepieciešams. Vien vieta, kur to ierīkot, plata dēļu siena, ko iestatīt nedaudz slīpi divu triju metru augstumā, kā arī vairākas dažādu izmēru vecas riepas. Riepas var gan graizīt mazākās daļās, gan skrūvēt veselas. Stabili pieskrūvējot riepas, tās rada ērtu pamatni kāpelēšanai. Līdzīgā stilā var veidot arī kāpnītes slidkalniņam – no vienas puses – slidkalniņš, no otras – riepu "trepīte", lai var uzrāpties.
Nepieciešamie materiāli: dēļi pamatnes izveidošanai, riepas, skrūves.
Nepieciešamais aprīkojums: zāģītis, skrūvgriezis.

Foto: Hative.comFoto: Hative.com
Garāžas mēbeļu komplekts
Īsiem večiem nekādu "ikeju" nevajag. Pietiek ar diviem trim riepu komplektiem un dažām koka detaļām, lai izveidotu gluži labas garāžas mēbeles. Tā kā riepas labi piedien garāžas vides estētikā, tās nav nepieciešams nekā īpaši nomaskēt, gluži otrādi – tās pat var nolakot, lai labāk izskatās! Sēdekļus pagatavo no divu riepu pamatnes. Sēžamajā daļā krusteniski ievelk auklu iepriekš izurbtos caurumos, riepas savā starpā saskrūvē, lai nenobīdās. Ja ir īpaši radošs noskaņojums, var izveidot arī atzveltni no riepas pusītes, kurā tāpat ievilkta aukla. Galdiņa virsmai noderēs finiera plāksne vai kāds vecs skaidu plates gabaliņš.
Nepieciešamie materiāli: riepas, izturīga aukla, koka detaļas pēc izvēles, finiera plāksne, laka.
Nepieciešamais aprīkojums: urbis, skrūvgriezis, šķēres, ota.

Foto: Hative.comFoto: Hative.com
Riteņu novietne
Riepas ir elastīgas un izturīgas, tādēļ tās mūža nogalē var likt pie cita darba – riteņu stutēšanas. Atkarībā no pamatnes sagatavo riepas. Ja riteņu novietne paredzēta mīkstā augsnē, veselas riepas var ierakt līdz pusei. Savukārt uz bruģa vai asfalta var skrūvēt klāt riepu pusītes. Vēl var mēģināt riepas iecementēt. Tiesa, jāatceras, ka pie šādas riteņu novietnes velosipēdus pieslēgt nebūs iespējams.
Nepieciešamie materiāli: riepas, leņķīši, skrūves.
Nepieciešamais aprīkojums: skrūvgriezis.

Foto: Hative.comFoto: Hative.com
Āra ziedu vāze
Ja ir iedvesma nodarboties ar griešanu un locīšanu, no riepas var izlocīt dekoratīvu vāzi. Tiesa, tas jādara rūpīgi, lai rezultāts būtu baudāms. Vienā riepas pusē uzzīmē un izgriež ziedlapas. Pēc tam izvērš riepu no iekšpuses uz āru tā, lai jaunās ziedlapas būtu vērstas uz ārpusi. Tad šo konstrukciju nokrāso vēlamajā krāsā, novieto, pilda ar zemi un sēj puķes.
Nepieciešamie materiāli: riepa, krāsa.
Nepieciešamais aprīkojums: zāģītis vai īpaši izturīgas grieznes, nazis.

Foto: diy-tire-projects.comFoto: diy-tire-projects.com
Plauktiņš moto fanam
Pavisam vienkārša ideja, ko var pagatavot no motocikla riepas. Tīrā un nolakotā riepā horizontāli iestiprina divus līdz trīs piemērota platuma dēlīšus, un – voila! – džeku istabai dekoratīvs plauktiņš gatavs! Šāds neliels plauktiņš labi iederēsies gan puiku istabā, gan priekšnamā vai garāžā.
Nepieciešamie materiāli: motocikla riepa, laka, koka dēlīši, skrūves.
Nepieciešamais aprīkojums: skrūvgriezis, otas, zāģītis.

Foto: Etsystatic.comFoto: Etsystatic.com
Ārā kāpņu pārklājs
Laikapstākļu ietekmē gan koka, gan metāla kāpnes ārā mēdz kļūt slidenas (un tādējādi arī bīstamas). Lai to novērstu, pakāpienus var pārklāt ar riepu gumijas sloksnēm. Viss, kas nepieciešams – vajadzīgajā izmērā piegrieztas riepu gumijas sloksnes un izturīgas skrūves. Šādi samazināsies trokšņu līmenis un uzlabosies drošība. Stiprinot gumiju uz koka kāpnēm, svarīgi to darīt uz sausa un, vēlams, impregnēta koka. Ja pakāpieni ir krietni platāki nekā gumijas sloksne, ieteicams sloksni stiprināt pakāpiena priekšpusē.
Nepieciešamie materiāli: riepas, skrūves.
Nepieciešamais aprīkojums: skrūvgriezis, izturīgas grieznes.

Foto: Spaceshipsandlaserbeams.comFoto: Spaceshipsandlaserbeams.com
Labas vasaras riepas
Lai arī kur aiznestu fantāzija, galvenais, kas nepieciešams ikvienam no šiem projektiem – labas riepas! Tuvojoties vasaras sezonai, ir īstais brīdis nolūkot sev jaunas vasaras riepas, nolietoto komplektu vai nu nododot otrreizējai pārstrādei, vai arī – dodot tam jaunu dzīvi dārza mēbeļu vai dekoru veidā. Arī tad, kad dārza dekors vai pufs būs beidzis savu cieņpilno mūžu, to varēs nodot otrreizējai pārstrādei riepu pieņemšanas punktos!

Riepas1.lv piedāvājumā ir visplašākais riepu klāsts. Ja interesē lietotas vasaras riepas, Riepas1.lv piedāvājumā ir arī atjaunotas vasaras riepas! Ja cena ir būtisks faktors, pieejamas arī salīdzinoši lētas vasaras riepas, kas kvalitātes ziņā nebūt nav sliktākas par vidējās klases riepām. Ielūkojies jau tūlīt un izvēlies savas jaunās sezonas vasaras riepas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)