Banner 980x90

Rīgā 13.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēgumā notiks Kančeli autorkoncerts

Sestdien, 4.septembrī Rīgas Domā plkst. 19:00 ar leģendārā gruzīnu komponista Gijas Kančeli 75. jubilejai veltītu koncertu noslēgsies 13. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. 
Māris Sirmais programmā ir izvēlējes divus īpašus skaņdarbus. Kā pirmais izskanēs opuss "Neskumstiet", ko G. Kančeli veltījis ievērojamajam krievu baritonam Dmitrijam Hvorostovskim. Rīgas Domā solopartiju izpildīs latviešu bass Egils Siliņš. Darbs pabeigts 2001. gadā, tieši pirms dvīņu torņu sagrāves Amerikas Savienotajās Valstīs. Kančeli par šo darbu saka: "Kaut arī mana mūzika bieži vien ir skumja un pat traģiska, neuzdrīkstējos šo opusu veltīt 11.septembra upuriem. Sacerējumi, kas tiks uzrakstīti pēc šī drūmā notikuma, jau būs pavisam atšķirīgi. Tāpēc visiem 11.septembra traģēdijas upuriem es veltu sava skaņdarba pēdējos vārdus, kas vienlaikus iekļauti arī virsrakstā: Don’ t Grieve! - "Neskumstiet!" ( citēts fragments I. Žilinskas anotācijas koncertprogrammai). Šis būs skaņdarba Eiropas pirmatskaņojums.

Koncerta otrajā daļā tiks atskaņots rekviēms "Stiksa". Šo darbu komponists ir veltījis saviem mirušajiem draugiem. Teksta pamatā izmantoti dažādu gruzīnu valodas vārdi, kas apzīmē Gruzijas katedrāles, tautasdziemas, personvārdus. Pieminēti arī komponista draugi, piemēram, Alfrēds Šnitke.

Alta solopartiju izpildīs Maksims Risanovs (Ukraina/Lielbritānija), kurš šobrīd tiek uzskatīts par vienu no pasaules izcilākajiem altistiem.

Koncertā piedalīses Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris, diriģents Māris Sirmais.

Koncertu ar savu klātbūtni pagodinās arī pats komponists Gija Kančeli.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)