Banner 980x90

Rīgas 1.slimnīca iegādāsies 600 000 latu vērtu datortomogrāfu

Rīgas domē otrdien nolemts palielināt ieguldījumu pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" pamatkapitālā par 270 000 latu, lai līdzfinansētu medicīniskās iekārtas - datortomogrāfa - iegādi.

Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētājs Andris Pavārs iepriekš skaidroja, ka sākotnēji slimnīca paredzējusi ar speciālu atlaidi par 600 000 latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), iegādāties firmas "General Electric" unikālo 64 rindu datortomogrāfu "Discovery CT 750 HD" ar pilnu programmu paketi. Iekārta trīs dienas atradās olimpiskajās spēlēs Londonā un netika darbināta, taču šo piedāvājumu ātri izmantojusi kāda cita valsts.

Tomēr piegādātājam izdevies vienoties ar ražotāju par jauna datortomogrāfa iegādi par šo pašu cenu. Standarta cena šādam datortomogrāfam ar pilnu programmas paketi ir 1,5 miljoni latu bez PVN. Rīgā šobrīd šāds datortomogrāfs darbojas tikai Austrumu slimnīcā, taču tam ir tikai standarta programmu pakete, tāpēc tā vērtība ir 900 000 latu.

Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka piedāvātais tomogrāfs ievērojami paplašinātu diagnostikas iespējas, pateicoties unikālai tehnoloģijai un izstrādātajam programmu nodrošinājumam. Veicot tirgus izpēti šīs klases datortomogrāfiem Latvijā, speciālisti secinājuši, ka pēc klases tuvākais ir datortomogrāfs "Philips Helthcare", taču šī tomogrāfa cena ir 990 000 latu bez PVN.

Rīgas domes akceptētajā Rīgas 1.slimnīcas attīstības plānā ir izskatīta iespēja iegādāties jaunu datortomogrāfu par Rīgas domes investīcijām, taču, ņemot vērā slimnīcas darbības pēdējo gadu finansiālos rezultātus, tā atradusi iespēju ieguldīt pašu līdzekļus jauna datortomogrāfa iegādē 300 000 latu apjomā. Faktiskā summa, iekļaujot jaunās aparatūras telpu rekonstrukciju, varētu sasniegt 370 000 latu.

Pavārs norāda, ka 2012.gada decembrī noslēdzās Rīgas 1.slimnīcas reorganizācija, līdz ar to slimnīcai pievienotas medicīnas iestādes "Veselības nams 5" un "Ādas STS klīniskais centrs", bet šā gada oktobrī, pēc slimnīcas 23.korpusa rekonstrukcijas, pievienotās struktūrvienības - poliklīnikas Brīvības ielā 100 un Grēcinieku ielā 34, kā arī zobārstniecības kabinets Stabu ielā 9 - fiziski tiks pārvietotas uz Rīgas 1.slimnīcas teritoriju, līdz ar to ģimenes ārstu skaits pieaugs līdz 25. Tādējādi sagaidāms, ka ievērojami palielināsies pacientu plūsma slimnīcas diagnostikas kabinetos, tostarp datortomogrāfijā.

Datortomogrāfijas kabineta apgrozījums pērn bijis 406 000 latu, ieskaitot 76 866 latu lielu algu fondu medicīnas darbiniekiem, kas strādā ar datortomogrāfu. Plānots, ka izmeklējumu skaits palielināsies par 30 līdz 35%, tādējādi datortomogrāfa pilna atmaksāšanās iespējama 2,5 līdz 3 gadu laikā.

Pēc jaunā datortomogrāfa uzstādīšanas pašreizējais tomogrāfs tiks ekspluatēts līdz pilnīgai remontu nerentabilitātei, apkalpojot pacientus tomogrāfa programmatūras iespēju robežās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)