Banner 980x90

Rīgas Austrumu slimnīcas mediķi veic sarežģītu operāciju

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) invazīvie radiologi sadarbībā ar asinsvadu ķirurgiem veikuši sarežģītu operāciju pacientam ar organisma galvenā asinsvada - aortas - bojājumu, ievietojot tajā jaunākās paaudzes stenta protēzi un tādējādi novēršot apdraudējumu jaunā vīrieša dzīvībai, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

32 gadus vecais vīrietis bija cietis autoavārijā, gūstot dažādu orgānu bojājumus jeb politraumu. Tai skaitā pacientam bija krūšu aortas sienas plīsums ar lielu asinsizplūdumu. Vīrietim bija hipertensija un pastāvēja nopietns risks, ka paaugstinātais asinsspiediens aortā var radīt atkārtotu asiņošanu un būt pacientam nāvējošs. Līdz ar to bija steidzami jāplāno operācija, vienlaikus ņemot vērā faktu, ka aortas bojājuma tuvumā atradās asinsvadi, kas atbild par galvas smadzeņu apasiņošanu.

Pieaicinot kolēģi no Kauņas slimnīcas, kurai ir uzkrāta lielāka pieredze šādu aortas traumu novēršanā, Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvie radiologi un asinsvadu ķirurgi veica pacientam operāciju, ievietojot aortā jaunākās paaudzes stenta protēzi. Tā noslēdz aortas bojājumu un atjauno normālu tās darbību. Līdz ar to pacients, izrakstoties no slimnīcas, varēs turpināt normālu dzīvi.
Kā akcentē Rīgas Austrumu slimnīcas Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka, invazīvā procedūra tika veikta, pacientam atrodoties vispārējā narkozē, neizmantojot mākslīgās asinsrites sistēmu. Tas prasīja no mediķiem īpaši precīzu darbu, lai, ievadot stenta protēzi pulsējošā aortā, neskartu tos asinsvadus, kas atbild par galvas smadzeņu apasiņošanu. Invazīvā procedūra ir pacientam daudz saudzējošāka un mazāk riskanta nekā vaļēja operācija.

Operāciju veica dr. S.Rudņica un Asinsvadu ķirurģijas nodaļas ārsts Artūrs Ligers.

Pacients pēc operācijas atguvās Intensīvās terapijas klīnikā un tagad turpina ārstēšanos Asinsvadu ķirurģijas nodaļā. Ņemot vērā to, ka operācija bijusi veiksmīga un pacienta veselības stāvoklis ir labs, tuvāko dienu laikā viņš no slimnīcas tiks izrakstīts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)