"Rīgas Dzirnavnieks" sāk jaunās auzu ražas pieņemšanu
No zemnieku saimniecības "Bauņi" Burtnieku novadā uz "Rīgas Dzirnavnieku" atvesta pirmā šīs sezonas auzu raža, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē "Rīgas Dzirnavnieks" piegādes ķēdes direktors Uldis Ulmanis."Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Latvijā. Uzņēmums kopumā šogad iepirks 10 000 tonnas auzu.
Uzņēmumā turpinās arī kviešu un rudzu jaunās ražas pieņemšana. Plānots, ka šogad "Rīgas Dzirnavnieks" no graudaugu audzētājiem pieņems kviešu, rudzu un auzu ražu līdz pat 100 000 tonnām.
"Rīgas Dzirnavnieks" piegāžu ķēdes direktors Uldis Ulmanis saka: "Šogad pārsteigums ir agrā graudaugu raža, arī Vidzemē zemnieki sāka kult auzas jau pašā augusta sākumā. Parasti auzu kulšana sākās ap augusta vidu, bet karstā un samērā sausā laika dēļ šogad tā sākusies agrāk. Tas pats attiecas arī uz visiem pārējiem vasaras graudaugiem, it īpaši Vidzemes reģionā. Kvalitātes ziņā, jāatzīst, ka šogad auzas ir padevušās mazliet sīkākas, bet tas novērojams arī kviešiem un rudziem. Sausie laika apstākļi neļāva graudiem uzņemt nepieciešamo masu, un tie nogatavojās ātrāk nekā parasti."
Graudaugu iepirkuma cenu ietekmē kvalitāte, apjoms un tirgus situācija. No šā gada uzņēmums ir atvieglojis graudu audzētāju ikdienu, un aktuālās iepirkumu cenas publicē "Rīgas Dzirnavnieka" mājas lapā www.rigas-dzirnavnieks.lv. Graudaugu iepirkumu cenas šogad ir zemākas nekā pērn, kad biržu spekulāciju un slikto ražu pasaulē dēļ labības iepirkumu sasniedza rekordaugstas cenas.
Vērtējot kopumā līdz šim pieņemto kviešu un rudzu graudu kvalitāti, var secināt, ka šogad lielāks īpatsvars ir augstākas kvalitātes graudu nekā pērn. Graudu analīze liecina, ka šobrīd zemnieku atvestajiem graudiem ir salīdzinoši augsts proteīna un lipekļa saturs. Tāpēc vairāk ir graudu, kas piemēroti augstākas kategorijas miltu ražošanai.
Šobrīd "Rīgas Dzirnavnieks" ir vienīgais graudaugu pārstrādātājs Latvijā, kas piedāvā tik plašu miltu sortimentu. Tas ir svarīgi klientiem, kuriem augstākās kvalitātes milti nodrošina stabilāku ražošanas procesu.
Latvijā augstākās kvalitātes auzas nosacīti ir deficīts, un šī niša kopumā vērtējama kā neaizpildīta, bet ļoti perspektīva. Šobrīd auzas Latvijā galvenokārt audzē lopbarībai. Auzas bieži vien sēj kā pārejas kultūru (pamata kultūru sēj citviet, taču, lai attiecīgā platība šajā laikā neaizaugtu ar nezālēm, to apsēj ar auzām.
"Rīgas Dzirnavnieks" piegāžu ķēdes direktors Uldis Ulmanis par auzu audzēšanu piebilst: "Ar auzām apsētā platība Latvijas laukos ik gadu ir līdzīga, tajā pašā laikā Latvijā ļoti mazs īpatsvars izaudzēto auzu atbilst augstākajiem kvalitātes standartiem, lai tās izmantotu pārtikas produktu ražošanā. Latvijā joprojām ir tikai dažas zemnieku saimniecības, kas specializējušās šajā nišā, savukārt lielākā daļa auzu kultūru pamatā kultivē kā lopbarības izejvielu. Ņemot vērā pēdējo gadu pieprasījuma pieaugumu pēc graudaugu produktiem, īpaši auzu pārslām, ražotājam šī brīža kvalitatīvu auzu pārslu piedāvājums ir nepietiekams." Uz sarakstu