Banner 980x90

Rīgas pašvaldības policija atzīmē 25 gados padarīto

Šogad Rīgas pašvaldības policija atzīmē savu 25.gadadienu. Kopš tās dibināšanas 1990.gadā Rīgas pašvaldības policija (RPP) augusi gan darbinieku skaita ziņā, gan tai uzticēto pienākumu izpildes un atbildības ziņā. Ja institūcijas pastāvēšanas sākumā pilsētas policijā strādāja 130 darbinieki, tad tagad sabiedrisko kārtību pilsētā nodrošina jau tūkstotis pašvaldības policistu.

Kā pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informēja Rīgas pašvaldības policija iedzīvotāju uzticība pašvaldības policijai ar gadiem aug, pieaug arī policijā saņemto izsaukumu skaits:

* 2003.gadā bija 28 687,

* 2012.gadā 50 510,

* 2014.gadā jau 64 724 izsaukumi.

Pērn pašvaldības policijas redzeslokā nonāca 15 358 personas, no kurām 616 bija izsludinātas policijas aktīvā meklēšanā.

Paplašinoties Rīgas pašvaldības policijas pienākumu un atbildības laukam, pašvaldības policija uzsāka patrulēšanu pie visām pašvaldības mācību iestādēm un to piegulošajās teritorijās, tādējādi būtiski uzlabojot sabiedrisko kārtību mācību iestāžu apkārtnē.

2009.gadā pašvaldības policijā tika izveidota Tūrisma nodaļa, kurā strādājošie darbinieki, pārzinot vairākas svešvalodas, nodrošina sabiedrisko kārtību visā pilsētā un nepieciešamības gadījumā atbalstu un palīdzību sniedz kā tūristiem, tā vietējiem iedzīvotājiem.

Saņemot finansiālu atbalstu un papildu līdzekļus intensīvākai patrulēšanai pilsētā, 2014.gadā policijas klātbūtne palielināta astoņās Rīgas apdzīvotākajās apkaimēs – Dzirciems, Pļavnieki, Iļģuciems, Purvciems, Imanta, Vecrīga, Ķengarags un Zolitūde.

Pašvaldības policijas uzraudzībā darbojas Videonovērošanas centrs, kura sistēmā iekļautas ne tikai pilsētas centrālās daļas teritorijas, bet arī teritorijas ārpus centra. Pilsētas publiskajās vietās un pie pašvaldības iestādēm Rīgas pašvaldība ir uzstādījusi vairāk kā 1100 videonovērošanas kameras, no kurām apmēram 750 videokameras ir pie izglītības iestādēm. Sabiedriskās kārtības uzraudzīšanai pilsētas publiskajās vietās Videonovērošanas centra pārraudzībā darbojas 79 videonovērošanas kameras.

Ar Videonovērošanas centra kamerām ik gadu tiek fiksēti no 1,5 līdz teju diviem tūkstošiem likumpārkāpumu, kas saistīti ar sabiedriskās kārtības un miera traucēšanu, personu un viņu īpašuma apdraudējumu, no šiem ierakstiem tiesībsargājošām iestādēm, to procesuālo darbību nodrošināšanai, 2014.gadā ir saglabāti un izsniegti 154 videoieraksti.

2014.gadā Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes sastāvā darbu uzsāka Specifisko uzdevumu nodaļa, kuras izveides mērķis bija un šobrīd ir - nodrošināt pilsētā aktuālo uzdevumu izpildi, pastiprinātu uzmanību veltot administratīvajai praksei aktuālajā jomā. Sākotnēji Specifisko uzdevumu nodaļas darbs bija vērsts uz apreibinošo augu maisījumu tirdzniecības apkarošanu. Problēmai zaudējot aktualitāti, nodaļa ir pievērsusies citu ikdienā aktuālu jautājumu risināšanai, kā izklaides iestāžu pārbaudes, prostitūcijas noteikumu ievērošanas kontrole, alkohola aprites un tabakas izstrādājumu tirdzniecības kontrole.

Aktīvu darbu atpūtnieku drošības un sabiedriskās kārtības uzraudzīšanā veic Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes darbinieki. Šobrīd pašvaldības policijas glābēji strādā astoņās pilsētas oficiālajās peldvietās un aktīvās atpūtas vietās – Vecāķos, Vakarbuļļos, Daugavgrīvā, Bābelītes ezerā, Rumbulā, Lucavsalā, Ķīpsalā un Ķīšezerā. RPP pārraudzībā esošajās pilsētas peldvietās kopš 2003.gada nav noslīcis neviens cilvēks.

Būtisku darbu bērnu un jauniešu izglītošanā ar drošības un kārtības jautājumiem saistītajās tēmās veic RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbinieki. RPP organizētās izglītojošās lekcijas Rīgas izglītības iestādēs notiek regulāri, gadā tie ir vairāk kā tūkstotis izglītojošo pasākumu mācību iestādēs, turklāt vidēji divas - trīs reizes mēnesī pašvaldības policija piedalās publiskos pasākumos, kur viena pasākuma laikā RPP informatīvo stendu apmeklē vidēji 200 - 300 apmeklētāji. Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļā "strādā" arī RPP talismans – policijas palīgs un bērnu draugs suns Rotto.

Neatsverams pašvaldības policijas atbalsts valsts tiesībsargājošām institūcijām ik gadu tiek sniegts vairāk kā 400 pasākumu laikā, nodrošinot sabiedrisko kārtību piketos, sapulcēs, mītiņos un ielu gājienos.

Ar Rīgas domes atbalstu regulāri tiek atjaunots policijas rīcībā esošais transporta parks un policijas darbā tiek ieviestas jaunākās mūsdienu tehnoloģijas, kā Eiropas standartiem atbilstoša digitālā rāciju sistēma, individuālās mobilās videokameras patruļām ikdienas darbu veicot, kā arī efektīvākai informācijas apmaiņai ar iedzīvotājiem izstrādāta RPP mobilā aplikācija viedtālruņiem, kur iedzīvotājam iesniedzot informāciju policijai, uz to tiek reaģēts un par rezultātu paziņots informācijas sniedzējam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)