Banner 980x90

...tas viss Kalnciema kvartālā no 11.septembra

Ar cikla "Pārdaugava stāsta" vakaru 11.septembrī sākas Kalnciema kvartāla notikumi, pilsētas informācijas portālu Riga24.lv informē organizatoru pārstāve Una Meiberga.

"Pārdaugava stāsta" vakars ar Valteru Sīli 11.septembrī plkst.19.00,  uz tikšanos un kopīgas pieredzes vakaru aicina režisors Valters Sīlis, kurš stāstīs par "Bieriņu pārmaiņām". 

Režisors pats dzīvo pilsētas daļā starp Torņkalnu un Bieriņiem un jau no bērnības viņa mīļākie pastaigu ceļi ir bijuši tieši Bieriņos, kuri ļoti pakāpeniski no lauku teritorijas ir kļuvuši par pilsētu, piedzīvojot nepārtrauktas transformācijas vēl joprojām. 

"Šis būs stāsts par to, kā pilsēta izplešas ienāk arvien izteiktāk šajā Pārdaugavas teritorijā, kā tā kļūst pieejamāka visiem Rīgas iedzīvotājiem, bet es šajā procesā pakāpeniski pazaudēju savu personīgāko daļu Rīgas. Tādēļ es vēlos izmantot šo laiku, lai stāstītu par Bieriņiem, kādus es tos atceros un kādi tie vairs nav, un stāstīt par Bieriņiem, kādi tie ir bijuši vēl pirms biju dzimis un, ko man nav laimējies redzēt dabā."

Režisors Valters Sīlis ir teātrī veidojis izrādi par Pārdaugavas apkārtni "Mārupīte". Izrādes centrālā tēma bija ekoloģiskā katastrofa, kas notika šajā upīte pirms diviem gadiem, un nogalināja visu dzīvību šajā Mārupītē. Taču vēl šajā izrādē tika runāts par tām izmaiņām, kuras Mārupītes apkārtne ir piedzīvojusi salīdzinoši neilgā laika periodā.

Pasākumu ciklā "Pārdaugava stāsta"  tiek uzaicinātas ievērojamas personības – galvenie stāstnieki, kuri noteiktu dzīves posmu ir pavadījušas Pārdaugavā un dēvē sevi par "pārdaugaviešiem". Stāstu vakari veidoti mērķtiecīgā formā, sarunas laikā virzoties caur noteiktām Pārdaugavas apkaimēm un koncentrējoties uz īpašiem un personiskiem pieturas punktiem Pārdaugavā. Tiek vākti un apkopoti subjektīvi atmiņu stāsti par Pārdaugavas vietām un cilvēkiem, komponējot šos stāstus ar attēliem no stāstnieku personiskajiem un citiem pieejamajiem arhīviem, kā arī senām kartēm, fotogrāfijām, vēstulēm, skaņām un citiem materiāliem.

Pasākums notiks Vīnu veikala zālē, Kalnciema ielā 35. Ieeja 3 Ls, studentiem un pensionāriem  - 1 Ls.

12. septembrī  - "Keksi" brīvdabas koncerts Kalnciema kvartālā.
12.septembrī plkst.20.00 uz Kalnciema kvartāla brīvdabas skatuves uzstāsies pieredzes bagātais pūtēju ansamblis "Keksi", kurš astoņu cilvēku sastāvā profesionāli sildīs rudenīgo gaisu ābeļdārzā atbilstoši termometra atzīmei vasarā.

Grupu "Keksi" 1997.gada maijā dibināja Aleksandrs Sircovs (Muravejs), un tā uzsāka aktīvu koncertdarbību jau pēc nepilna mēneša. Ar devīzi: "Galvenais, lai visiem būtu jautri!"  jau sešpadsmit gadus apvienība "Keksi"  to nodrošina, pārstāvot šādus mūzikas žanrus: Rockabilly, Rock&Roll, Rhythm&Blues un Boogie. Grupas pastāvēšanas gados ir mainījušies gan sastāva dalībnieki, gan to spēlētie instrumenti, tomēr dzīvespriecīgais grupas skanējums izdzīvojis cauri laikam nemainīgs.
Grupā spēlē: Aleksandrs Sircovs (Muravejs) - bass, grupas līderis; Romāns Vendiņš - klavieres, solists; Juris Skrajāns – ģitāra; Raitis Auksmuksts – bungas; Eduards Raubiško - tenorsaksofons, klarnete, sopransaksofons; Zintis Zvarts - tenorsaksofons, sopransaksofons, baritonsaksofons; Sandris Skeranskis - trompete, fligelhorns; Uldis Ziediņš – trombons.
Ieeja pasākumā no plkst.19.00 bez maksas.

No 13.septembra līdz 2.oktobrim Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāma somu mākslinieka Henrik Duncker foto izstāde "Studio Kapsēde".

"Studio Kapsēde" savu darbību uzsāka dzīvojamajā istabā Kapsēdē, ciematā netālu no Liepājas. Viens fotogrāfs un dabiskais apgaismojums: improvizēta studija ar galdu, kura ātri vien paplašināja savas robežas arī ārpus istabas un vēlāk arī ārpus pašas Kapsēdes.

Paralēli šim projektam Henrik Duncker savās fotogrāfijās attēlojis precīzus un atklātus cilvēku personīgo mantu tuvplānus. Henrik Duncker fotografējis padomju laika sadzīves priekšmetus un savādus postpadomju dekoratīvos objektus, kūpinātas zivis uz vinila galdautiem, īpatnējus dabaszinību priekšmetus no Kapsēdes pamatskolas utt. Katra fotografētā lieta sev līdzi nes nodiluma pazīmes, kas stāsta par tās bijušo īpašnieku un tā personisko vēsturi. Tādējādi, sākotnēji anonīmas lietas (īpaši masveidā ražotas), gadi un to lietotājs pārveidojis par personiskām. Neraugoties uz Henrik Duncker fotogrāfiju neitrālo un objektīvo kvalitāti, katra no tām stāsta kādu stāstu.

Izstāde apskatāma katru dienu, izņemot svētdienas, no plkst.10.00 līdz 22.00.

13. septembrī "Platekrāna vakars" Kalnciema kvartālā .
Kalnciema kvartāls sadarbībā ar Lattelecom piedāvā pēdējo šī gada brīvdabas kino pasākumu no cikla "Platekrāna vakari" @Kalnciemaiela via Lattelecom TV. Kopš jūlija katru piektdienas vakaru brīvdabas seansos tika straumētas filmas un koncerti no Lattelecom Televīzijas Videonomas.

13. septembra programma:
plkst.19.00 Filma "Tas notika Jemenā" (Salmon Fishing In The Yemen)

Pēc arābu šeiha uzaicinājuma britu makšķerēšanas speciālists Freds (Makgregors), kam ir apnicis garlaicīgais valsts darbs un neizdevušās ģimenes attiecības, dodas uz eksotisko Jemenu, lai apmācītu jemeniešus ķert lašus. Tur viņš iepazīstas ar apburošo šeiha pārstāvi Harietu (Blanta), un drīz vien starp abiem uzplaukst mīlestība…
Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Plkst.21.00 koncerta ieraksts pēc skatītāju vēlēšanās.
Pasākuma laikā darbosies kafejnīca.
Ieeja bez maksas. 

14. septembrī no plkst.10.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā norisināsies zemnieku un amatnieku tirdziņš un Veltas Ķešānes jaunā brīvdabas leļļu izrāde "Labsirdīgais stāsts". Izrāžu laiki: plkst.11.00, 12.00, 13.00, bedrē blakus skatuvei.

No plkst.10.00 līdz 16.00 pagalmā kā ik sestdienu būs iegādājamas rudens veltis no Latvijas zemniekiem, kā arī jaunas dizaineru un amatnieku kolekcijas. Tirdziņā arī svaigais medus, sēnes, svaigi spiesta ābolu sula, smiltsērkšķi, jauni maizes izstrādājumi, gardas kūkas un lieliski kūpinājumi. Vīnu veikalā baudāmi un līdzi ņemami dažādi Mārtiņa Rītiņa un restorāna "Vincents" gardumi. 

Velta Ķešāne "Labsirdīgais stāsts" .
Velta Ķešāne ir jauna māksliniece ar savu īpašu pasaules redzējumu. Tas ir romantisks un teiksmains, kas izpaužas visās viņas radošajās sfērās un meklējumos. Veltas glezniecība un citi radošie meklējumi plastiskajā mākslā, literatūrā, leļļu teātrī ir barokāli ar sava veida naivuma un bērnišķības piesitienu. Veltas kolorīts mainās no silti bēša uz zili zaļi vēsu, neaizmirstot ko sarkanīgi rūsganu. Tematika liek mums atcerēties teiksmas un, iespējams, pazaudētās pasaules nezināmos nostūrus. Pat tad, ja autore pieskaras mūsdienām, tā nezaudē romantiska tēlojuma šarmu.
Velta Ķešāne ir ieguvusi maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā un maģistra grādu mūsdienu mākslā Kānas/Šerbūras mēdiju un mākslas augstskolā Francijā. Erasmus programmas ietvaros studējusi Kānas reģionālajā mākslas augstskolā. Neparastas apstākļu sagadīšanās dēļ šobrīd papildina zināšanas Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas maģistratūrā.
Izstādēs un citos projektos Latvijā un Eiropā Velta piedalās kopš 2002.gada. 2013.gada vasarā skatītāji varēja apskatīt Veltas personālizstādes: gleznu izstādi "Je sais tous tes sortilèges" galerijā "Antonija" un miniatūru izstādi "Mīlestība aug liela" Ģertrūdes ielas teātrī.
"Labsirdīgais stāsts" vēsta par Labo Laumu ar nelielu alkohola atkarību un viņas profesionālajiem pūliņiem attiecībā uz kādu bezsirdīgu puisēnu. Stāsta nobeigums katrreiz tiek izlozēts no jauna, jo izrādē, tāpat kā dzīvē, beigas nekad nevar iepriekš paredzēt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)