Banner 980x90

Eksperts: Meža zinātne veiksmīgi strādā nozares uzņēmumu interesēs, ļaujot tiem ietaupīt miljoniem eiro

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Veiksmīgi izmantojot Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu un pēc nozares uzņēmumu pasūtījumiem izstrādājot jaunas tehnoloģijas, pēdējos gados notikusi mežsaimniecības zinātnes pārorientācija uz reālu darbību nozares interesēs, trešdien, 4.novembrī, zinātniskajā konferencē atzina Meža nozares kompetences centra valdes loceklis Valdis Egle.

Viņš norādīja, ka centrs darbojas divos pētījumu virzienos - koksnes pārstrādes tehnoloģiju, kā arī meža kapitāla attīstīšana un apsaimniekošana. Abos virzienos izstrādāti 19 projekti, kas visi ir rūpnieciskie pētījumi, kurus pasūtījuši nozares uzņēmumi.

"Tā ir ilglaicīga nozares vadīta programma, kur tēmas un mērķus nosaka konkrēti uzņēmumi, bet pētījumu rezultātus var izmantot jebkurš. Laikā kopš 2007.gada esam izstrādājuši desmit patentus, desmit jaunas tehnoloģijas, izveidojuši 130 algoritmus, datubāzes, vienādojumu sistēmas, rekomendācijas, kā arī publicējuši 70 zinātniskas publikācijas," sacīja Egle.

Viņš norādīja, ka pēc pasūtījuma veiktie zinātniskie pētījumi ļāvuši uzņēmumiem praksē pielietot jaunās tehnoloģijas, ievērojami ietaupot līdzekļus.

"Piemēram, pēc AS "Latvijas Finieris" un SIA "Ošukalns" pasūtījuma izveidots jauns siltumizolācijas materiāls no bērzu šķiedrām. Ņemot vērā tirgus cenas un ražojot jauno produktu, apgrozījums gadā pieaugs par deviņiem miljoniem eiro. Tāpat izstrādājām jaunu tehnoloģiju saplākšņu ražošanai nepieciešamo sveķu uzlabošanai. Importa sveķi maksā ap 900 eiro par tonnu, kamēr pašražoto sveķu pašizmaksa ir ap 670 eiro. Līdz ar to gada patēriņš un cenas starpība veido ap 900 000 eiro ekonomiju," skaidroja eksperts.

Viņš sacīja, ka pētījumiem ir arī stratēģiski ieguvumi. Piemēram, meža koku selekcijas pētījumi ļauj līdz 20% paaugstināt mežaudžu ražīgumu, paplašinot stādmateriālu eksporta iespējas, no kā ieguvums tautsaimniecībai būs līdz 41 miljonam eiro.

Bērza koksnes iekrāsojuma izpēte molekulāri ģenētiskā līmenī, kur rezultāti saistīti ar bērzu audžu kvalitatīvo rādītāju paaugstināšanu, baltas krāsas saplākšņu ražošanas vērtību palielina 6,7 reizes, radot ekonomisko ieguvumu 30 miljonu eiro apmērā.

Savukārt pētījumi par trupes izraisīto zaudējumu samazināšanu nesīs ekonomisko ieguvumu ap 0,8 miljoniem eiro gadā.

Egle arī sacīja, ka minētie projekti tiek īstenoti ar ES struktūrfondu atbalstu, kur kopējais projektu apmērs 2007.-2014.gada plānošanas periodam ir 11,4 miljoni eiro, tajā skaitā ES fondu finansējums - 8,89 miljoni eiro. Savukārt līdz šā gada septembrim realizēti projekti par 10,15 miljoniem eiro, no kā fondu līdzfinansējums ir 7,04 miljoni eiro.

Meža nozares kompetences centra galvenās aktivitātes saistītas ar koksnes produktu uzlabotu un inovatīvu īpašību attīstīšanu, kā arī ar meža resursu attīstību un pārvaldību. Kompetences centra nozīmīgākie dalībnieki ir SIA "Pata AB", AS "Latvijas Finieris", Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava", SIA "4 Plus", SIA "Amber wood", SIA "Dores fabrika", SIA "Metsa Forest Latvija", SIA "Dendrolight Latvija", SIA "Jaunzeltiņi", SIA "Latsin", SIA "Latvijas Kokmateriālu uzmērīšanas un uzskaites vadība", Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, SIA "Marko KEA", SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts", SIA "Ošukalns".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)