Banner 980x90

Lielākai iesācējuzņēmumu rosībai nepieciešamas finanses un cilvēku azarts

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Kopš 2010.gada finanšu attīstības institūcijas ALTUM finansētie riska kapitāla fondi aptuveni 60 iesācējuzņēmumos ir ieguldījuši vairāk nekā desmit miljonus eiro. Lai kāpinātu apjomus, nepieciešams gan papildu riska kapitāls, gan arī lielāka cilvēku uzdrīkstēšanās, atzīst finanšu eksperti.

Izrādās, Latvijas iedzīvotāji ir diezgan piesardzīgi jaunu biznesu attīstītāji, proti, domu par savu lietu apsver vien trešā daļa. Kā liecina "SEB banka" aptaujas, paši cilvēki kā vienu no būtiskākajiem iemesliem min labu ideju trūkumu.

"Ideja pati par sevi ir tikai 5% no panākumiem, viss pārējais ir neatlaidīgs darbs, plānošana, spēja ieceri komercializēt. Vienmēr jāatceras, ka "Facebook" nebija pirmais sociālais tīkls, tāpat kā "Google" nebija pirmā meklēšanas platforma. Proti, veiksmes pamatā ir spēja attīstīt ideju līdz rezultātiem," atgādina "SEB banka" valdes loceklis, finanšu direktors Kārlis Danēvičs.

Latvijā iesācējuzņēmumu vidū populāra ir programmatūras izstrāde, tomēr daļa no tiem darbojas industriālajā segmentā, risinot pavisam konkrētas ar darbības procesiem saistītas problēmas. Proti, tiek attīstīti gan dažādi tehnoloģiskie risinājumi, gan arī radīti inovatīvi produkti. Piemēram, tiek attīstītas iekārtas ātrai kaitīgo baktēriju noteikšanai pārtikas produktos, inovatīvi metāla pārklājumi un izstrādāta platforma dažādu ķīmisko elementu tirgošanai.

Arī 3.novembrī notikušajā "START UP. Jauno uzņēmēju forumā" iespēju prezentēt savu ideju Eiropas vērienīgākajā start-up pasākumā "Slush", kas notiks Helsinkos, Somijā 2016.gada rudenī (www.slush.org), kā arī 1500 eiro no "SEB bankas" saņēma projekts "Bamboo laser", kas plāno attīstīt ar telefona lietotni savienotu lāzeru pret herpēm.

Ir svarīgi, lai cilvēki nebaidītos riskēt, viņiem būtu pietiekami laba biznesa izglītība un pārliecinošas zināšanas par izvēlēto jomu, uzsver Kārlis Danēvičs. Tā būs vieglāk izprast birokrātiskās procedūras, kas, iespējams, nemaz nav tik lielas, kā šķiet. Latvijā, līdzīgi kā citur Eiropā bankrotējis uzņēmējs tiek uzskatīts par neveiksminieku, taču atraktīvu iesācējuzņēmumu bieži vien var izveidot tikai tad, ja ir uzkrāta pieredze, tostarp arī pēc vairākām neveiksmēm.

Eksperti atzīst, ka iesācējuzņēmumu rosība konkrētā pilsētā vai valstī ļoti lielā mērā ir atkarīga no iespējām piesaistīt finansējumu savu ideju īstenošanai. Pieejamā statistika liecina, ka, piemēram, Lielbritānijā aptuveni trešā daļa (30%) iesācējuzņēmumu izmanto t.s. "sēklas fondus" – riska kapitālu, kas ir paredzēts pavisam "zaļu" ideju finansēšanai, savukārt 13% izmanto pūļa finansējumu (crowdfunding) vai aizņēmumus.

"Mēs pamatoti ticam, ka riska kapitāla nozarei Latvijā sākas straujāka izaugsme. Valsts ir piešķīrusi 85 miljonus eiro riska kapitāla fondiem, kas jau sākot no nākamā gada būs pieejami biznesa uzsācējiem un uzņēmējiem visā Latvijā. Jaunizveidotie riska kapitāla fondi būs pieejami uzņēmumiem dažādos attīstības posmos, sākot no idejas un uzņēmuma dibināšanās, līdz pat izaugsmes nodrošināšanai. Turklāt jau 2016.gadā būs pieejams jauns atbalsta virziens – akselerācijas fondi, kas inovatīviem iesācējuzņēmumiem kalpos kā idejas iedzīvināšanas paātrinātāji," atzīst ALTUM valdes loceklis Juris Vaskāns.

ALTUM lēš, ka akselerācijas fondi – ļaus katru gadu sniegt atbalstu aptuveni 60 labām biznesa idejām. Atbalstu sniegs arī sēklas un sākuma kapitāla, izaugsmes un vēlāk arī biznesa eņģeļu līdzinvestīciju fondi.

"START UP. Jauno uzņēmēju forumu" organizē "BIG event" sadarbībā ar "SEB banku" un nacionālo informācijas aģentūru LETA. Atbalsta: attīstības finanšu institūcija "Altum", "Labs of Latvia", žurnāls "Kapitāls", biznesa tehnoloģiju platforma "BiSMART", "Slush", kā arī "Bellevue Park Hotel Riga" un "Prike".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)