Banner 980x90

"Citadele Index": Uzņēmēji meklē jaunas attīstības iespējas, neskatoties uz valdošo pesimismu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Uzņēmējdarbības vidē valdošais pesimisms tomēr nozīmē potenciāli pozitīvas pārmaiņas - uzņēmējiem kļūst arvien būtiskāk meklēt jaunas attīstības iespējas un turpināt veikt nozīmīgas investīcijas, secināts jaunākajā "Citadele Index" pētījumā.

Jaunākais "Citadele Index" rāda, ka Latvijas uzņēmēju noskaņojums jau piecus ceturkšņus pēc kārtas turpina būt drīzāk pesimistisks. "Citadele Index" vērtība ir mazāka par 50 punktiem - tā ir 47,39 punkti.

Par uzņēmēju noskaņojuma pasliktināšanos liecina virkne "Citadele Index" apakšindeksu. Pesimistiski ir uzņēmēju raksturojumi par vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī (41,89 punkti) un ekonomisko aktivitāti pārstāvētajā nozarē (43,61 punkti), bet rādītājs par konkurences apmēru ir pieaudzis (56,09 punkti). Tas liecina par nopietnām uzņēmēju bažām, raksturojot iespējamo attīstību un turpmāko darbību savā nozarē.

Ceturkšņa laikā ir samazinājušies arī tie apakšindeksi, kas raksturo konkrētā uzņēmuma darbību, - rentabilitāte, apgrozījums un finansiālais stāvoklis - tie visi ir krietni zem 50 punktu robežas.

Tomēr pie kopumā pesimistiskiem rādītājiem ir vērojama pozitīva tendence - uzņēmumos tiek veikta darbības optimizācija un diversifikācija, vienlaikus palielinot investīcijas. Vadītāji arī turpmāk plāno investēt pārstāvēto uzņēmumu attīstībā - par to liecina ceturkšņa laikā kāpušais apakšindekss par investīciju apjomu uzņēmumā, kas turklāt zem optimisma līmeņa nav nokritis kopš 2010.gada.

Vislabāk uzņēmēji jūtas Rīgā (49 punkti) un Pierīgā (48,07 punkti), lai arī kopumā visos reģionos vērojams vairāk vai mazāk izteikts pesimistisks noskaņojums. Pēdējo divu ceturkšņu laikā tas ir pasliktinājies gan Kurzemes (46,32), gan Vidzemes (46,22), gan Zemgales (44,87) uzņēmējiem, taču īpaši kritiskā stāvoklī tas ir Latgales uzņēmējiem (42,84). Latvijas austrumos uzņēmēju noskaņojuma stāvoklis jau kopš 2014.gada sākuma ir izteikti sliktāks nekā uzņēmējiem citur Latvijā, liecina "Citadele Index".

Šogad trešajā ceturksnī, tāpat kā gada sākumā, indeksa vērtība lielo uzņēmumu grupā (56,96 punkti) kopumā liecina par optimismu, vidējie uzņēmumi atrodas uz optimisma un pesimisma robežas (50,12), savukārt mikrouzņēmumu un mazo uzņēmumu vadītāju noskaņojums ir pesimistisks (47,24 un 47,92).

Līdzīgi nemainīga situācija norāda, ka kopumā Latvijā izteikti optimistiskāk noskaņoti ir uzņēmēji, kas strādā ar ārvalstu kapitālu (54,04 punkti), uz optimisma un pesimisma robežas ir uzņēmēji ar vietējo un ārvalstu kapitālu (50,11 punkti), bet izteikti pesimistiski ir uzņēmēji tikai ar vietējo kapitālu (46,64 punkti).

"Citadele Index" pētījuma pamatuzdevums ir iegūt vienotu indeksu, kas raksturotu Latvijas uzņēmēju subjektīvo vērtējumu ekonomiskajam stāvoklim valstī un prognozes nākamajiem sešiem mēnešiem. Indekss tiek aprēķināts, apkopojot uzņēmumu vadītāju vērtējumu par šādiem jautājumiem: vispārējās ekonomiskās aktivitātes līmenis valstī un attiecīgajā uzņēmējdarbības nozarē, konkurences līmenis nozarē un dažādi uzņēmuma darbības rezultātu rādītāji.

"Citadele Index" tiek aprēķināts, apkopojot un izvērtējot 750 dažādu nozaru un lieluma Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus. Pētījumu veic tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS reizi ceturksnī. Pēdējais pētījums veikts septembrī un oktobrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)